У Держгеокадастрі розповіли, які питання врегулює законопроект про землю

У Держгеокадастрі розповіли, які питання врегулює законопроект про землю

Укрінформ
В законопроекті про обіг земель сільськогосподарського призначення будуть врегулюванні питання не лише купівлі-продажу, а і обміну, успадкування та міни ділянок.

Про це розповів директор департаменту землеустрою, використання та охорони земель Державної служби геодезії, картографії та кадастру України Олександр Краснолуцький під час круглого столу в Укрінформі 21 квітня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Законопроектом пропонується врегулювати питання обігу земель сільськогосподарського призначення. Хочу звернути увагу, ще не купівлі-продажу, а саме обігу земель сільськогосподарського призначення. Тобто врегулювати питання і обміну, і міни земельними ділянками, врегулювати питання успадкування земель сільськогосподарського призначення. Ну і звичайно врегулювати питання купівлі-продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення", - розповів Краснолуцький. 

Він додав, що згідно з розробленою концепцією набувачем землі будуть: держава і територіальні громади, які будуть купувати землю для суспільних потреб, та громадяни України. 

Також в законопроекті буде передбачене обмеження володіння одним громадянином ділянкою площею більше 200 га. Якщо громадянин успадкує земельну ділянку розміром більше дозволеного, то він матиме рік для проведення процедури відчуження. У випадку якщо громадянин не здійснить відповідну процедуру, ділянка буде передана у державну власність за рішенням суду. 

За словами Краснолуцького, законопроектом для запобігання спекуляції буде запроваджене державне мито у розмірі 50% від нормативно-грошової оцінки землі у разі, якщо ділянку буде відчужено протягом 3 років з моменту купівлі.

Також, якщо громадянин придбає земельну ділянку, яку орендує третя особа і договір оренди ще діє, то він зобов'язаний підписати новий договір оренди на той самий строк та за тими самими умовами.

Окремо в законопроекті передбачений захист лісосмуг, які посаджені для захисту полів, а також процедура обміну земельними ділянками, які знаходяться серед масиву поля.

Краснолуцький зазначив, що ділянки у державній та комунальній власності будуть продаватися виключно на земельних електронних торгах. Також в законопроекті передбачається підтримка молодих фермерів, в рамках якої буде надаватися розстрочка платежу за земельну ділянку, придбану у держави.

Як повідомлялось раніше, Міністерство аграрної політики та продовольства України планує подати до Верховної Ради законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення до 1 липня 2017 року. Мораторій на продаж сільськогосподарських земель діє в Україні до 1 січня 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-