Банк Ліхтенштейну замішаний у виведенні активів з українського банку - ФГВФО

Банк Ліхтенштейну замішаний у виведенні активів з українського банку - ФГВФО

Укрінформ
Активи з ПАТ «Український професійний банк» (УПБ) виводились через іноземний банк, схемне кредитування пов'язаних осіб, підписання угод переуступки прав вимог на невигідних умовах та придбання «сміттєвих» цінних паперів.

Про це повідомляє прес-служба Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО). 

«З коррахунку «УПБ» в Банку FRICK&CO (Ліхтенштейн) були списані кошти в сумі більше 10 млн дол США на користь компанії-нерезидента за зобов'язаннями пов'язаної з власником «УПБ» юридичної особи. Уповноважена особа Фонду гарантування, відразу після отримання повідомлення про наміри списати кошти, відправила відповідь BANK FRICK з забороною здійснювати таку трансакцію», - йдеться в повідомленні.

У ФГВФО зазначають, що відповідні листи з проханням посприяти не допустити списання коштів також були направлені до центробанку Ліхтенштейну, до Національного банку України, Державної служби фінансового моніторингу України, Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України. Не дивлячись на це, 3 липня 2015 року кошти були списані.

Напередодні запровадження тимчасової адміністрації був відчужений забезпечений високоліквідним майном кредитний портфель «УПБ» загальною номінальною вартістю 2,42 млрд грн. Таким чином, укладаючи договори застави, відступлення прав вимоги, здійснюючи зарахування коштів з рахунків окремих клієнтів банку на рахунки позичальників для дострокового погашення кредитної заборгованості, «УПБ» безоплатно здійснив відчуження майнових прав кредитора та відмовився від власних майнових вимог і прийняв на себе зобов'язання щодо забезпечення виконання грошових вимог окремих кредиторів.

За день до введення тимчасової адміністрації були продані всі необоротні (обладнання, обчислювальна техніка, меблі, побутова техніка, сейфи, стелажі, комп'ютерна та оргтехніка) та нематеріальні активи.

«На сьогоднішній день судами України розглядається 41 спір за позовом уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення ліквідації ПАТ «УПБ» про застосування наслідків недійсності нікчемного правочину по відчуженню майна (майнових прав) орієнтовною ціною 413 млн грн», - додають у ФГВФО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-