Бізнес поліпшив свої очікування щодо пожвавлення ділової активності - НБУ

Бізнес поліпшив свої очікування щодо пожвавлення ділової активності - НБУ

Укрінформ
Український бізнес суттєво поліпшив свої очікування щодо пожвавлення ділової активності, загалом такий оптимізм базується на поліпшенні власних прогнозів щодо загальних обсягів реалізації продукції та фінансово-економічного стану підприємств.

Про це свідчать результати чергового опитування керівників підприємств, проведеного Національним банком України у I кварталі 2017 року, повідомляє прес-служба НБУ. 

«Оптимізм респондентів базується насамперед на поліпшенні їх прогнозів щодо загальних обсягів реалізації продукції та фінансово-економічного стану підприємств, а також відновленні очікувань щодо збільшення кількості працівників», - йдеться в повідомленні.

Окрім цього, опитані компанії продовжують очікувати збільшення обсягів виробництва товарів і послуг: баланс очікувань - 6,1% (у ІV кварталі 2016 року - 11,1%). За їх оцінками, найвагомішими факторами, що обмежують спроможність бізнесу нарощувати обсяги виробництва, залишаються високі ціни на енергоносії, сировину та матеріали.

Четвертий квартал поспіль підприємства очікують на пожвавлення ділової активності. Індекс ділової активності підвищився до 113,3% (у попередньому кварталі - 108,7%). Оптимістично налаштовані компанії всіх видів економічної діяльності, найбільше - керівники підприємств транспорту та зв'язку, а також переробної промисловості.

Традиційно підприємства високо оцінюють перспективи зростання загальних обсягів реалізації продукції власного виробництва. Найбільш оптимістично налаштовані керівники підприємств переробної промисловості та торгівлі. При цьому підприємства всіх основних видів діяльності, крім енерго- та водопостачання, очікують збільшення обсягів реалізації продукції на зовнішньому ринку. П'ятий квартал поспіль підприємства очікують на зростання видатків на машини, обладнання та інвентар. Підвищилися очікування щодо збільшення інвестиційних видатків на проведення будівельних робіт. Позитивними залишаються очікування щодо збільшення обсягів залучення іноземних інвестицій.

Також відновились очікування щодо збільшення кількості працівників, зокрема у будівництві, переробній промисловості, торгівлі та інших видах діяльності. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-