НБУ пояснив прискорення інфляції у березні

НБУ пояснив прискорення інфляції у березні

Укрінформ
У Національному банку заявляють, що прискорення споживчої інфляції у березні (до 15,1%) було очікуваним.

Про це йдеться в коментарі НБУ.

"Інфляція сирих продуктів харчування пришвидшилася за рахунок збільшення виробничих витрат, активного експорту та низької бази порівняння. Також вплинуло планове підвищення окремих тарифів та акцизів. Натомість покращення ситуації на світових товарних ринках, що зумовило зміцнення обмінного курсу гривні в лютому та березні, стримувало базову інфляцію", - зазначають у Нацбанку.

Очікувано прискорилося зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки: "Це пов’язано із вторинними ефектами від подорожчання сирих продуктів, у тому числі молока та м’яса".

"До того ж, продовжило прискорюватись зростання цін на деякі послуги, що входять до базової інфляції. Так, у березні підвищилася вартість послуг ресторанів та готелів, перукарень, нотаріусів, таксі, побутових служб, а також зросли тарифи на телекомунікаційні послуги. Такі тенденції пов’язані із збільшенням витрат, зокрема на оплату праці", - додають в НБУ.

Разом з тим підкреслюється, що фактична інфляція в річному вимірі виявилася дещо нижчою за траєкторії прогнозу НБУ, що передбачає уповільнення зростання індекс споживчих цін до 9,1% на кінець 2017 року.

Нагадаємо, за даними Держстату, у березні 2017 року споживча інфляція прискорилася до 15,1% р/р (з 14,2% р/р у лютому). У місячному вимірі зростання індексу споживчих цін становило 1,8%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-