Укрзалізниця запроваджує світову практику розрахунку вартості дизпального, - Балчун

Укрзалізниця запроваджує світову практику розрахунку вартості дизпального, - Балчун

Укрінформ
За умовами договору з переможцем торгів, щотижня автоматично перераховуватиметься вартість закупівлі із застосуванням індексу зміни ціни, також впроваджується таке поняття, як «ціна тижня».

Про це на своїй сторінці у Фейсбук заявив глава правління "Укрзалізниці" Войцех Балчун.

"Ми стали першою компанією в Україні, що запроваджує передову світову практику розрахунку вартості дизпального із застосуванням «формули". Тендерна документація передбачає, що, за умовами договору з переможцем торгів, щотижня автоматично буде перераховуватися вартість закупівлі із застосуванням індексу зміни ціни. Також впроваджується таке поняття, як «ціна тижня». Вона розраховуватиметься у день підписання додаткової угоди. Ціна тижня формуватиметься на основі ціни дизпального в день проведення аукціону, помноженої на індекс зміни ціни. Індекс зміни ціни,у свою чергу, буде розраховуватися із застосуванням котирувань Platt’s та курсів валют у день аукціону та в день підписання додаткової угоди", - пояснив очільник української залізниці. 

За його словами, такий підхід найбільш об’єктивно відбиватиме тенденцію на ринку нафтопродуктів, враховуватиме зміну котирувань на світових ринках нафтопродуктів та курсову різницю. 

"Особливо це актуально для великих обсягів закупівель, адже продукція відвантажується окремими партіями упродовж певного періоду часу, а розрахунки здійснюються здебільшого за фактом поставок. Тому в нафтотрейдерів відпаде потреба закладати наперед завищену ціну продукту, а Укрзалізниця зможе закуповувати дизпальне за справедливою ринковою ціною", - зазначив Балчун. 

Він також повідомив, що "Укрзалізниця" вже оголосила тендер у системі ProZorro на придбання 90 тисяч тонн дизпального із застосуванням котирувань Platt’s.

Водночас, він зазначив, що на сьогодні система ProZorro поки що не адаптована до роботи за формульною ціною, хоча дану норму містить законодавство. 

"Невеликі нюанси - у роботі ProZorro, оскільки система не передбачає торги за формульною ціною, тому формульна зміна ціни відбуватиметься вже після проведення торгів. Можливість такого формульного підходу, зокрема, прописана в Законі України «Про публічні закупівлі»", - зазначив Балчун.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-