В «платіжній» війні Україна-Росія виграли американці

В «платіжній» війні Україна-Росія виграли американці

Аналітика
Укрінформ
Western Union залишилась єдиним небанківським каналом переказу грошей з Росії до України

Держдума нанесла «удар» у відповідь на українське рішення щодо заборони діяльності російських платіжних систем в Україні. Щоб насолити Україні, а саме її трудовим мігрантам, які й досі трудяться «на Росії», тамтешні депутати прийняли закон, який обмежує транскордонні небанківські перекази (ті, які не потребують відкриття банківського рахунку – Авт.) грошей з РФ, що здійснюються іноземними платіжними системами. Адже цей канал грошових переказів все ще залишався відкритим в обидва боки. Від сьогодні «двері» з того боку з грюкотом зачинили. Однак, шпаринку, свідомо чи ні, залишили. Через хитру поправку до федерального закону «Про національну платіжну систему», згідно якої небанківські перекази можуть здійснювати тільки оператори, підконтрольні російським юридичним особам, діючою системою залишилась тільки американська Western Union. Оскільки на території РФ вона здійснює свою діяльність через місцеву дочірню компанію з наявною ліцензією Центробанку. Її ж головний конкурент - MoneyGram автоматично «випала» із списку, бо такої структури і ліцензії не має. Отже, для можливості здійснювати небанківські грошові перекази з Росії в Україну, і навпаки, залишаються, окрім «Вестерну», тільки  поштові перекази. За ціною вони не набагато дешевші…

А вас, Western Union, попросимо залишитися…

Як вже писав Укрінформ, в жовтні минулого року РНБО вирішив заборонити діяльність усіх російських платіжних систем в Україні. Під санкції потрапили - "Колібрі" (Сбербанк), "Золота корона" (РНКО "Платіжний центр"), "Юністрім" (банк "Юністрім"), "Міжнародні грошові перекази Лідер" (НКО АТ " лідер "), Anelik (банк Анелік РУ), Blizko (Связь-банк). Тим самим дешеві (вартість послуг становили до 1% від суми переказу), транскордонні системи переказу грошей між країнами були заблоковані. Залишався лише більш дорогий канал грошових переказів - американські гіганти MoneyGramm та Western Union(1,6-2% від суми переказу, наразі не мають права пересилати гроші лише тим фізичним особам РФ і України, що перебувають у міжнародних санкційних списках – Авт).

Структура ринку приватних переказів в 2015 році (за даними НБУ):

- Western Union - 36%

- Золота Корона 27% (заборонена)

- MoneyGram 16%

- Юністрім 10% (заборонена)

- Бліц 4% (заборонена)

- Лідер 3% (заборонена)

- Інші 4% (не заборонені платіжні системи з Азербайджану, Грузії, Китаю і т.д.)

Буквально через добу після введення санкцій з боку України, російські депутати склали «відповідь Чемберлену» та внесли на розгляд Держдуми законопроект, що мав на меті заблокувати саме міжнародний канал небанківських грошових переказів. Планувалось взагалі ввести заборону на перекази (включаючи електронні платежі) фізичних осіб з Росії в Україну з допомогою таких систем. Але в результаті перемовин в самій Думі (а не виключено, що і поза нею), у третьому читанні зійшлися на тому, що виняток буде зроблено лише для тих платіжних систем, оператором яких прямо або опосередковано є російські юридичні особи.

Укрінформ уважно придивився і виявив, що єдиною такою платіжною системою є Western Union. В Росії вона існує у формі ТОВ «Небанковская кредитная организация «Вестерн Юнион ДП Восток» (ліцензія Банку Росії №2726-С). MoneyGram до сьогодні не була зареєстрована як оператор платіжної системи в РФ, оскільки її оборот не перевищує порогу, необхідного для реєстрації, пояснює виконавчий директор Національної платіжної асоціації РФ Марія Михайлова. Можливо, умови для MoneyGram в цій ситуації будуть переглянуті, а можливо і ні. До речі, ні одна із систем принципово офіційно не коментує регуляторні рішення державних органів влади країн, де вони працюють.

Російські ЗМІ також повідомляли, що заборона може позбавити можливості працювати в Україні і ті російські платіжні системи, які діяли через іноземних партнерів, наприклад, через грузинську IntelExpress. Начебто деякі з систем після введення санкцій домовилися з нею про видачу коштів в Україні (підтвердження цієї інформації тут ми поки що не знайшли – Авт.).

За даними НБУ, у 2015 році до України зайшло з РФ близько $1,2 млрд (у 2014 році - біля $2 млрд). В останні три роки економічні зв’язки поступово розсипаються, потік трудових мігрантів зменшується.

Для грошей залишаються ще пошта та однокласники…

Прийняті в Росії обмеження зовсім не означають, що грошові перекази між нашими країнами повністю заблоковано.

Гроші з Росії в Україну, крім Вестерн Юніон, можна буде переслати або банківським (система SWIFT) або поштовим переказом.  У першому випадку при сумі, що не перевищує еквівалент 15 тис. грн., фізична особа-відправник може не відкривати банківський рахунок. А от в отримувача грошей такий рахунок має бути. Ціна переказу, як поштового, так і банківського, сьогодні варіює в межах 1-2% від суми переказу. Дивлячись від суми, валюти, швидкості  та ін.

Банківські картки міжнародних платіжних систем Visa та MasterCard  теж залишаються одним із інструментів переказу грошей. Але, потрібно розуміти, що операції йдуть суто через банківські рахунки. Обидві системи перебувають в РФ під тамтешньою юрисдикцією, як місцеві платіжні оператори - ТОВ  «МастерКард» та ТОВ "Платіжна система «Віза». При тому, що обидві організації дотримуються санкцій, запроваджених Казначейством США щодо деяких російських банків та організацій. Так, і Visa International, і MasterCard заблокували і не обслуговують картки російських громадян, що емітовані комерційними банками «Росія», «Інвесткапиталбанк», СМП Банк, «Фінсервіс», «Собінбанк» та інші.

Як повідомлялося раніше, російські соцмережі  «ВКонтакте» та «Однокласники» теж намагалися відкрити можливість грошових переказів з Росії українським користувачам. Процесинг платежів мала здійснювати компанія Mail.Ru Group, яка володіє обома соціальними мережами. При цьому юридична особа компанії в Україні, «Мейл.Ру Україна», за даними Держреєстру з травня минулого року перебуває в стані ліквідації.

Оксана Поліщук, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-