НБУ просить Раду підтримати законопроект, який ліквідує

НБУ просить Раду підтримати законопроект, який ліквідує "схеми" банківських боржників

Укрінформ
У Національному банку України закликають народних депутатів України підтримати законопроект №6027 "щодо підвищення довіри між банками та їх клієнтами".

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"Прийняття законопроекту №6027 дасть змогу змінити ситуацію із захистом прав кредиторів на краще та, як наслідок, пожвавити кредитування", - йдеться в повідомленні.

На сьогодні в законодавстві Україні є прогалини, які недобросовісні боржники перетворюють на схеми для того, щоб не повертати борги чи уникати відповідальності за їх неповернення. Цей нормативно-правовий документ направлений на врегулювання подібних юридичних прогалин. Законопроект №6027 дозволить зменшити ризики для банківських установ в ході здійснення кредитних операцій. Це у свою чергу сприятиме полегшенню доступу суб'єктів господарювання та фізичних осіб до користування банківськими продуктами.

У регуляторі зазначають, що у розрізі захисту прав кредиторів законопроект №6027 передбачає, що: нотаріальне посвідчення договору застави транспортного засобу стане необов'язковим, інститут поруки при кредитуванні як вид забезпечення зобов'язань стане ефективним; передбачається більш чіткий та прозорий механізм визначення змінюваної процентної ставки; зменшиться можливість ухилятися від кредитних зобов'язань при спадкуванні майна позичальника; буде створено дієвий механізм прийняття кредитором предмета іпотеки на баланс та будуть усунуті ризики незаконного відчуження майна (авто), переданого в заставу банку як забезпечення за кредитом без згоди банку-кредитора. Окрім цього, згідно з документом права кредитора-іпотекодержателя у випадку державної реєстрації права власності на нерухоме майно будуть захищені, банки зможуть перевіряти відомості про потенційного позичальника за його згоди, банки зможуть перевіряти факт смерті клієнта для подальшої роботи із спадкоємцями та будуть удосконалені інструменти позасудового врегулювання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-