Коболев - європейським партнерам: Газпром шантажу не зупинятиме

Коболев - європейським партнерам: Газпром шантажу не зупинятиме

Укрінформ
Європейський Союз має заблокувати проект будівництва газопроводу Північний потік-2, який дасть Кремлю геополітичні і фінансові важелі впливу на Німеччину, Польщу і Словаччину.

Про це заявив глава держкомпанії «Нафтогаз» Андрій Коболєв в інтерв'ю Reuters.

"Ми закликаємо наших європейських партнерів спробувати подивитися не на безпосередні наслідки, а на один крок вперед, що станеться трохи пізніше, після того, як Nord Stream-2 буде запущено", - сказав Коболєв.

За його словами, річна потужність запланованого підводного газопроводу, яка становить 55 мільярдів кубометрів, призведе до еквівалентного падіння обсягів газу, які зараз перекачуються через Україну і Польщу, і повністю вб'є цей маршрут поставок.    

"Я не думаю, що це має хоч щось спільне з диверсифікацією або підвищенням надійності поставок. Це означає збільшення домінуючого становища «Газпрому» в цій частині Європи", - сказав Коболєв.

Україна залишається одним з найпослідовніших противників Північного потоку- 2. Нині близько третини поставок «Газпрому» в Європу йде транзитом через Україну. Проте країна може втратити статус транзитера і втратити отримувані за прокачування мільярди доларів, у разі будівництва нового газопроводу.

Коболєв сказав, що європейські країни мають бути обережнішими у своїх рішеннях, які ведуть до посилення їх залежності від Росії.

"Коли не буде українського маршруту, і Німеччина залишиться з двома Північними потоками, «Газпром» може використати це для різних способів шантажу: вищі ціни, це може бути геополітичний тиск, це може бути шантаж інших сусідів Росії, таких як Польща, Словаччина", - сказав він.

Україна сама вже багато років має спір з Росією про ціну газу. «Газпром» і «Нафтогаз» подали в міжнародний арбітраж у Стокгольмі позови, кожен на суму приблизно $30 мільярдів, оспорюючи положення десятирічного контракту, що закінчується в 2019 році.

Коболєв сказав, що Росія ініціювала спір, щоб представити Україну як ненадійного транзитного партнера і переконати Європу в перевагах альтернативного трубопроводу.

"Справжня причина в тому, що росіяни використовують це як інструмент і зброю, щоб просувати свої ідеї", - сказав він.

Коболєв також повідомив, що «Газпром» не виконує свої контрактні зобов'язання, зокрема поставляє газ під нижчим, ніж потрібно, тиском. Це знижує надійність транзитних потоків в Європу.    

Україна вже більше року не купує газ з Росії, покладаючись на власний видобуток і реверсні поставки з Європи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-