Нафта Brent дорожчає - інвесторів насторожує політика Трампа

Нафта Brent дорожчає - інвесторів насторожує політика Трампа

Укрінформ
Ціни на нафту зросли під час ранкових торгів у вівторок завдяки послабленню долара і скороченню видобутку країнами-членами ОПЕК і державами, що не входять до картелю.

Про це свідчать дані біржових торгів на сайті Investing.com.

Вартість березневих ф'ючерсів на північноморську нафтову суміш марки Brent виросли на 0,53 відсотка до $55,52 за барель. Ціна березневих ф'ючерсів на нафту марки WTI торгувалася біля позначки $52,98 на 0,44 відсотка вище за попереднє закриття.

Підтримку нафтовим котируванням зробило послаблення долара, індекс якого знизився через побоювання інвесторів про можливий вплив протекціоністської політики президента США Дональда Трампа на торгівлю.

На стороні нафти також скорочення видобутку країнами-членами ОПЕК і державами, що не входять до картелю. Виробники вже прибрали з ринку 1,5 мільйона барелів нафти на добу, сказали міністри енергетики ОПЕК і держав, що не входять до нафтокартелю на засіданні комітету з моніторингу скорочення видобутку, яке пройшло в неділю у Відні.

Члени Організації країн-нафтоекспортерів (ОПЕК) і добувачі поза клубом, разом з Росією, раніше уклали першу угоду з 2001 року про спільне зниження виробництва на 1,8 мільйона барелів на добу.

Міністр нафти Іраку Джаббар аль-Лаібі сказав напередодні, що більшість великих світових нафтокомпаній, що беруть участь в розробці родовищ країни, також скорочують видобуток у рамках глобального пакту. Він додав, що "дуже задоволений" ходом реалізації угоди і сподівається, що вона допоможе підштовхнути ціни на нафту до $60-$65 за барель.

За даними Bernstein Energy, світові запаси нафти знизилися в річному вираженні на 24 мільйони барелів до 5,7 мільярда барелів в четвертому кварталі 2016 року - рівня, еквівалентного приблизно 60 дням споживання. Це найзначніше квартальне зниження з четвертого кварталу 2013 року.

Подальше зростання цін стримує збільшення обсягу виробництва в США. За тиждень, що завершився 20 січня, кількість бурових установок в США виросло максимально за майже чотири роки, показали в п'ятницю дані американської нафтосервісної компанії Baker Hughes. Сьогодні обсяг виробництва нафти в США близький до рівня кінця 2014 року - тоді ж високий об'єм видобутку в США обвалив ціни на нафту.

Аналітик Forex.com Фавад Разакзада вважає, що наслідки зростання видобутку нафти в США не відразу позначаться на ринку.

"Сланцеві добувачі в США можуть дозволити ринку повністю відновитися, перш ніж знову нарощувати обсяг власного виробництва", - сказав він.

За станом на 09:15 за київським часом ціна на нафту марки Brent встановлена на рівні 55,66 долара за барель. На відкритті Brent торгувалася по 55,36 долара за барель, що на 13 центів вище за рівень закриття торгів ($55,23).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-