Мільярд від МВФ може обійтися Україні незрівнянно дорожче

Мільярд від МВФ може обійтися Україні незрівнянно дорожче

Укрінформ
В Україні таки опубліковані «вимоги МВФ». Є думка, що це зроблено для того, щоб легше було відмовитись – і від вимог, і від грошей

Скасування спрощеної системи оподаткування, підвищення пенсійного віку… Інколи складається враження, що МВФ формулює свої вимоги Україні на автоматі, жодної хвилини не задумуючись над тим, до чого призведе їх виконання. Втім, і МВФівців можна зрозуміти: усе, що вони пропонують, по суті, є калькою з того, як влаштована економіка у вільному світі, де прийнято витрачати не більше від заробленого. Хіба ми не хочемо такої ж долі?  Хотіли б… Але для того треба було б позбутися кількох священних «корів» української корупції. Податкової системи, наприклад…

А поки керівники держави таки ведуть переговори з МВФ про черговий транш розміром в $1 млрд. Чудово усвідомлюючи, що нові зобов'язання, які Україна має виконати для продовження співпраці з основним своїм кредитором, можуть виявитися непосильними для офіційного Києва в його існуючих координатах. Із 12 «дороговказів» від МВФ сім нових - вкрай важливих та болючих. Серед усього іншого, відміна спрощеної системи оподаткування, неухильне підвищення пенсійного віку, створення ринку землі. Саме через ці лукаві «спотикачі» українська влада може залишитися без грошей. Якщо тільки сама не злукавить…

Що то значить здійснити «рішучі дії»

На «полях» Міжнародного економічного форуму, що проходить в швейцарському Давосі, Президент Петро Порошенко серед інших важливих зустрічей планує чи не головну - з директором-розпорядником МВФ Крістін Лагард. Місія Міжнародного валютного фонду в найближчі тижні має підготувати раді директорів Фонду рекомендації щодо чергового перегляду фінансової програми EFF (попередній третій транш надійшов у вересні 2016 року, в розмірі $1 млрд).

На думку офіційного представника Фонду Джеррі Райса Україна зробила суттєвий прогрес в останні місяці в реалізації необхідних для перегляду програми реформ. А саме: прийняла держбюджет із запланованим дефіцитом у 3%, запустила систему e-декларування (і встигла шокувати її результатами світ – Авт.), і взагалі, здійснила "рішучі дії щодо забезпечення фінансової стабільності в країні".

На перший погляд, в уряду непогані шанси на отримання ще одного мільярдного траншу. Однак після ознайомлення з оновленим меморандумом про співпрацю України з МВФ, який розповсюдила Економічна правда, так не скажеш.

Нові «рекомендації» куди болючіші, ніж ті, що були кілька місяців назад – як по суті вимог та і по строкам виконання.

«Здюжить» би чортову дюжину

Зокрема, Кабмін повинен:

1. До кінця січня 2017 прийняти рішення про монетизацію субсидій.

2. До кінця березня 2017 року прийняти рішення про підвищення пенсійного віку: для чоловіків - на чотири місяці щороку, починаючи з липня 2017, для жінок - на шість місяців після 2021, до тих пір, поки пенсійний вік досягне 63 років для всіх - в 2027 році. (Чинний проект меморандуму передбачав прийняття закону про пенсійну реформу до кінця грудня минулого року, але влада категорично відхрестилася від цих вимог – Авт.). Також передбачається підвищення робочого стажу до 25 років з січня 2017 року з введенням мінімального страхового стажу на рівні 16 років. Зараз необхідний робочий стаж складає 15 років з поступовим його підвищенням в рік до тих пір, поки він не досягне 35 років в 2036 році.

3. До кінця березня 2017 року подати закон про ринок земель в парламент (українська влада мала це зробити ще в кінці минулого року, але всупереч вимогам МВФ Верховна Рада, навпаки, продовжила мораторій на відчуження сільськогосподарських земель строком на 1 рік до 1 січня 2018 року).

4. До кінець січня 2017 року провести аудит фінансової звітності Приватбанку протягом шести місяців, що передували націоналізації

5. До кінець червня 2017 року вибрати міжнародного аудитора для оцінки виконання акціонерами Приватбанку умов реструктуризації.

6. До кінця червня 2017 року створити єдиний реєстр одержувачів соціальних виплат.  

7. До кінця червня 2017 року створити законодавче поле для роботи антикорупційних судів.

8. До кінця квітня 2017 створити та узаконити фінансову поліцію.

9. До кінця червня надати ДФС доступ до банківських рахунків українців та надати фіскалам можливість використовувати непрямі методи оцінки доходів громадян.

10. Ініціювати процес приватизації сумнозвісного Одеського припортового заводу, і ряду великих держоб'єктів: Турбоатому, Центренерго, обленерго, «Укрспирту» тощо.

11. Скоротити кількість працівників бюджетної сфери і держслужбовців. До кінця 2017 року на 4%, а в середньостроковій перспективі - до кінця 2019 року - більш ніж на 10%.

12. Утриматися від будь-яких кроків у бік збереження або створення податкових пільг. Зокрема, від введення пільгового режиму оподаткування в індустріальних парках, а також скасує спрощену систему оподатковування з січня 2018 року.

Як бачимо, з 12 структурних «маяків» (вимоги, виконання яких служать орієнтиром для наступних рішень Ради директорів МВФ– Авт.), сім - нові.

«І серед них дуже важливий: створення єдиного реєстру отримувачів соціальних виплат і монетизація субсидій. Це вкрай необхідно для продовження процесу верифікації соціальних виплат. І це та частина Меморандуму, яку я вітаю і підтримую, на відміну від ліквідації «спрощенки». Ліквідувати "спрощенку" не можна: а) без справжньої реформи податкової, б) без скорочення і серйозного спрощення сплати податків (я за перехід на податок на виведений капітал). Так що разом з МВФ будемо домагатися створення єдиного реєстру отримувачів соціальних виплат! Але разом з підприємцями будемо боротися з МВФ за право на єдиний податок», - заявив на своїй сторінці в ФБ Ярослав Маркевич, народний депутат від Самопомочі, член бюджетного комітету.

Подейкують, що свого часу, за президентства Віктора Ющенка, Україна «засвоїла» близько 100 млн євро на створення і впровадження електронної бази даних соціальних виплат.

Нинішній раунд верифікації (перевірки), що розпочала Наталя Яресько в березні минулого року, теж закінчився без будь-яких результатів. Більш того, через півтора року роботи з Мінфіну ввічливо «попросили» одного із головних виконавців проекту начальника управління верифікації та моніторингу виплат  Андрія Рязанцева. Той не довго спостерігав (цитата) «за тим, як дратує моя присутність в цій реформі» і тому прийняв рішення звільнитися. Не обійшлося без скандальних звинувачень його у співпраці з колекторською компанією з сумнівною репутацією та офісом у Москві. Нині бувший мінфінівський верифікатор працює фінансовим директором Укрзалізниці.

Грошей можуть і не дати. Зате ніхто не буде винний

До речі, оприлюднення нових вимог Міжнародного валютного фонду напередодні переговорів, що абсолютно не в правилах цієї фінансової організації, наводить на думку про завчасну підготовку української влади до можливого зриву переговорів. Таку версію озвучив економіст Олександр Охріменко. За його припущенням, працівники президентської Адміністрації, усвідомивши, що кредит на таких умовах Україна може і не отримати (хто ж із можновладців, перебуваючи в здоровому глузді і при добрій пам'яті погодиться підписати собі такий політичний вирок!) вирішили «злити» наявну інформацію для пом'якшення соціальної напруги.

«Розголошення домовленостей з МВФ є серйозним злочином. В результаті це може спровокувати зрив засідання ради директорів МВФ: вони скажуть, що конфіденційна інформація була розголошена. А влада нам скаже, що нам не дали кредит, тому що ці умови дуже невигідні для нас », - зазначив Охріменко.

На його думку вимоги до України дійсно виглядають абсурдними. Мовляв, заради одного мільярда «вбивати» хоч і недолугу, але хоч якусь пенсійну систему? Нонсенс! «Не вартий цих грошей і соціальний бунт, який виникне в разі, якщо питання все ж постане. Плюс до цього необхідно додати ліквідацію «спрощенців», яких на сьогоднішній момент близько 1,6 млн в Україні, що також грошей МВФ не варте. Ну і земельна реформа: її проводити не хочуть ні Порошенко, ні його спонсори », - підкреслив експерт.

Інші коментатори схиляються до думки, що владі все ж доведеться критично оцінювати умови і пропозиції партнерів, інакше за політикою можна не побачити економіку. І реальні настрої населення.

А вони такі. Якщо прості українці не побачать реальну боротьбу з корупцією, реальні кримінальні справи, реальні тюремні строки для чиновників та посадових осіб вищого рангу, реальні кроки по руйнуванню олігархічних монополій, справедливий і чесний закон - один для всіх, то їм абсолютно не буде зрозуміла необхідність скасування "спрощенки" чи підняття пенсійного віку.

В іншому випадку – соціальний бунт неминучий.

Оксана Поліщук, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-