Восени біля ЧАЕС випробовуватимуть нове сховище відпрацьованого ядерного палива

Восени біля ЧАЕС випробовуватимуть нове сховище відпрацьованого ядерного палива

Укрінформ
У вересні-жовтні 2017 року розпочнуться випробування нового сховища відпрацьованого ядерного палива в районі ЧАЕС, у ході яких буде використане реальне ядерне паливо. Повноцінна експлуатація розпочнеться у третьому кварталі 2018 року.

Про це в інтерв'ю Радіо Свобода повідомив головний інженер проекту з підвищення безпеки на ЧАЕС Андрій Савін.

«Приблизно у вересні-жовтні 2017 року будуть проводитися «гарячі» випробування з реальним ядерним паливом. Після чого – спілкування з Держатомрегулюванням для того, щоб отримувати ліцензію на експлуатацію. Планується, що повноцінна експлуатація буде у третьому кварталі 2018 року», – заявив Савін.

До того моменту, коли сховище введуть в експлуатацію, відпрацьоване ядерне паливо (а це понад 21 тис. паливних збірок за весь час роботи електростанції) буде зберігатися в уже існуючому сховищі «мокрого» типу СВЯП-1, яке працює з 1986 року. За словами інженерів, проектна потужність басейнів старого сховища не дозволяє довготривало зберігати паливні відходи. Крім того, паливо краще зберігати в сухому середовищі.

Наразі на об’єкті завершуються будівельні роботи, обладнання для ядерного палива виготовлене та частково змонтоване.

Нове сховище забезпечить приймання на зберігання, підготовку до зберігання і зберігання протягом 100 років.

Як відомо, будівництво СВЯП-2 фінансується з «Рахунку ядерної безпеки» Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР). Загальна вартість проекту будівництва нового сховища становить 381 млн євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-