Експерт: Формула Роттердам+ збільшує вартість електрики в Україні на 20%

Експерт: Формула Роттердам+ збільшує вартість електрики в Україні на 20%

Укрінформ
Екс-працівник НКРЕКП вважає, що вартість електрики у країні виявилася на 20% дорожча, ніж могла б бути.

Про це в інтерв'ю Online.ua заявив колишній член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), експерт з питань енергетики Андрій Герус.

"Хитрість у тому, що ціна вугілля у тарифі закладається на рівні ціни у Роттердамі плюс транспорт в Україну. Це на 40%-50% більше, аніж без цієї формули. Зростання вартості електроенергії становить близько 20%. У грошах це понад 10 млрд грн на рік надприбутків тепловій генерації", - зазначив Герус.

При цьому він уточнив, що основний вигодонабувач "роттердамської" формули - корпорація ДТЕК.

"Основний вигодонабувач — теплова генерація. Найбільша частка теплової генерації — у ДТЕК, яким володіє Рінат Леонідович Ахметов. Прив’язку до імпортного паритету ДТЕК пропонував ще навесні 2015 року, коли виводив шахтарів на вулиці Києва. Це все описано у проекті "Крєпость" (план 2015 року. Згідно з  публікаціями ЗМІ, він був організований людьми Ахметова та передбачав вуличні виступи шахтарів задля захисту інтересів ДТЕК і тиску на владу, включно з контролем компанії над ціноутворенням і зміною міністрів в уряді. Компанія ДТЕК заперечувала наявність такого плану — ONLINE.UA). Фактично всього свого і добились. Можемо лише здогадуватись, чому політики, чиновники, регулятор так різко змінили свою думку на діаметрально протилежну", - зазначив Герус.

У вересні 2016 року Герус подав позов у Київський окружний адміністративний суд щодо скасування постанови НКРЕКП від 3 березня 2016 року, якою була введена зазначена формула. Відповідно до нової методики, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується за формулою "вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну". Через застосування нової формули теплова генерація, зокрема, ДТЕК  і держпідприємство ПАТ "Центренерго", стали продавати електроенергію на 15-20% дорожче.

У грудні 2016 року суд відмовив у задоволенні позову.

Герус має намір подавати апеляцію через відмову суду в задоволенні позову щодо скасування формули закупки вугілля Роттердам+.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-