RAB-регулювання знизить витрати енергосистеми і збільшить інвестиції - експерти

RAB-регулювання знизить витрати енергосистеми і збільшить інвестиції - експерти

Укрінформ
Введення RAB-регулювання призведе до зменшення витрат енергосистеми і зростання інвестицій.

Про це під час експертного круглого столу на тему "Постачання електроенергії споживачам: як досягти балансу ціни і якості" заявив старший віце-президент міжнародної аналітичної компанії IHS Energy, екс-посол США в Україні Карлос Паскуаль, повідомляє Укрінформ.

За словами Паскуаля, українська галузь постачань електроенергії споживачам знаходиться в жалюгідному технічному стані, а для її модернізації потрібні істотні інвестиції, які неможливо залучити без реформування сегменту. Віце-президент IHS Energy представив дослідження, яке показало, як реформувався сектор розподілу електроенергії в Європі при впровадженні стимулюючого тарифоутворення. Він підкреслив, що Україні варто звернути увагу на зарубіжний досвід, включаючи досвід Великобританії, яка ввела стимулююче регулювання ринку електроенергії (RAB-регулювання) в 1994-1995 рр.

"Після введення RAB-регулювання витрати усієї системи почали зменшуватися. Вони були досить низькими упродовж усього 21 року після впровадження реформи. А інвестиції зростали. Можливість системи функціонувати без втрат також збільшилася (покращення на 20% відносно витрат). І це те, що хоче отримати у себе будь-яка країна світу", - підкреслив експерт.

Паскуаль вважає, що обласні компанії, що енергозабезпечують, повинні збільшити інвестиції в оновлення 50% розподільних мереж і заміну 20% трансформаторів, які експлуатуються без модернізації упродовж 30-40 років, що покращить якість енергопостачання споживачів.

"Не можна сказати, що енергетична галузь знаходиться у хорошому стані. 50% ліній розподільних електромереж повинно бути оновлено. Приблизно 20% трансформаторів необхідно замінити. Для цього потрібні великі інвестиції", - сказав Паскуаль.

Глава Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики, Дмитро Вовк також вважає, що в Україні стан енергомереж необхідно терміново покращувати. За його словами, за відсутності належного об'єму інвестицій енергомережі можуть пропрацювати не більше 10-13 років, що призведе до різкого погіршення енергопостачання споживачів.

За його словами, НКРЕКП проаналізувала позитивні результати від стимулюючого тарифоутворення і має намір ввести його для половини українських обласних компаній, що енергозабезпечують, з 2017 року.

Вовк підкреслив, що з впровадженням стимулюючого тарифоутворення в 2017 році обленерго зможуть істотно наростити інвестиції до основних фондів, при цьому вартість електроенергії ані для населення, ані для промисловості не підвищиться.

Під час круглого столу президент Асоціації операторів розподільних мереж України Віталій Григоровський повідомив, що при впровадженні стимулюючого тарифоутворення важливо, щоб регулятор - НКРЕКП - проводив якісну роботу з балансування інтересів усіх представників ринку електроенергії України.  За його словами, "електроенергетика - стратегічна галузь, тому дотримання балансу інтересів бізнесу галузі, держави і споживачів потрібно".

Як повідомлялося, RAB-регулювання впровадило більшість країн Європи, що дозволило покращити якість енергопостачання споживачів, а вартість передачі електроенергії знизилася завдяки модернізації і зниженню втрат електроенергії в мережах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-