У перелік робітничих професій загальнодержавного значення увійшли ті, на які є реальний попит

У перелік робітничих професій загальнодержавного значення увійшли ті, на які є реальний попит

Список
Укрінформ
У Міністерстві освіти та науки пояснили критерії відбору робітничих професій загальнодержавного значення, підготовка за якими буде здійснюватися за кошти держбюджету.

Про це повідомляє прес-служба МОН.

"Фінансування професійної освіти перейшло на місцевий рівень. Це означає, що замовлення на кадри повністю формуватиме місцева влада, виходячи з потреб власного ринку праці. Але  мережа навчальних закладів залишилась старою і побудована за логікою, коли замовлення формується на загальнодержавному рівні", - йдеться у повідомленні.

У міністерстві зазначили, що підготовка за деякими професіями здійснюється у невеликій кількості закладів, а потреба в них існує на території всієї країни.

"Є, наприклад, професія "машиніст бурової установки", за якою проводять підготовку лише в одному закладі на всю Україну. Тобто заклад обслуговує всю країну, при цьому, за умов децентралізації, фінансувати навчання на ній з власних доходів має лише одна область, в якій розташований ПТНЗ. Очевидно, що місцева влада може бути не зацікавлена витрачатися на підготовку кадрів, які потім працюватимуть деінде і не приноситимуть кошти у місцевий бюджет", - пояснив заступник міністра освіти і науки України Павло Хобзей.

У список потрапили гостродефіцитні професії, такі як виноградар; верстатник деревообробних верстатів; верстатник широкого профілю; токар; тістороб; фрезерувальник; монтер колії; слюсар з ремонту дорожньо-будівельних машин та тракторів;     помічник машиніста тепловоза; помічник машиніста електровоза.

Так, за даними МОН, наприклад з спеціальності "виноградар" навчається лише 44 учні на 1, 2 та 3 курсах ПТНЗ, тоді як вільних вакансій з цієї спеціальності 1622. Зі спеціальності "верстатник деревообробних верстатів" навчається 1426 учнів, потреба  становить 2600. За такою спеціальністю як "бджолярство" фахівців готують лише кілька ПТНЗ, а галузь бджолярництва зараз потужно розвивається по всій Україні.

Тому в перелік увійшли як гостродефіцитні професії, за якими підготовку проводить обмежена кількість навчальних закладів, так і ті, за якими існує реальний попит на державному ринку праці.

Як відомо, 16 листопада на засіданні уряду було прийнято постанову, якою затверджено перелік професій загальнодержавного значення, підготовка кадрів за якими здійснюватиметься у професійно-технічних навчальних закладах (ПТНЗ) за кошти державного бюджету. На фінансування визначених професій у 2017 році уряд планує витратити 169 млн 600, 8 тис. гривень. Ці кошти будуть включені у освітню субвенцію та передані місцевим бюджетам.

Згідно з Національним класифікатором це: машиніст бурової установки (будівельні роботи), монтажник систем вентиляції, бурильник експлуатаційного та розвідувального буріння, моторист бурової установки, тістороб, верстатник деревообробних верстатів, живописець, верстатник широкого профілю, токар, фрезерувальник, налагоджувальник верстатів і маніпуляторів з програмним керуванням, складальник корпусів металевих суден, монтер колії, слюсар з ремонту дорожньо-будівельних машин та тракторів, виноградар, бджоляр, помічник машиніста тепловоза, помічник машиніста електровоза.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-