Закон щодо захисту ошуканих вкладників набув чинності

Закон щодо захисту ошуканих вкладників набув чинності

Укрінформ
Сьогодні, 19 листопада, набув чинності закон щодо захисту ошуканих вкладників, який, зокрема, дозволить повернути кошти вкладникам банку "Михайлівський".

Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо відшкодування фізичним особам через систему гарантування вкладів фізичних осіб шкоди, завданої зловживаннями у сфері банківських та інших фінансових послуг" від 15 листопада 2016 р. №1736-VIII був опублікований в офіційному виданні "Голос України" 18 листопада.

Відповідний законопроект ухвалила Верховна Рада 15 листопада. Президент Петро Порошенко підписав цей закон 16 листопада.

Законом передбачається внести зміни до українського законодавства, згідно з якими до вкладу прирівнюються кошти, які залучені від фізичної особи як позика або вклад до небанківської фінансової установи через банк, що виступив повіреним за відповідним договором і на день набрання чинності законом, про проект якого йдеться, віднесений до категорії неплатоспроможних, якщо банком не було поінформовано фізичну особу під розпис про непоширення на такі кошти гарантій, передбачених Законом України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", а фізична особа, яка розмістила, надала такі кошти, прирівнюється до вкладника.

Внаслідок вищезазначених змін такі фізичні особи набудуть права на відшкодування коштів.

У зв’язку з цим законом передбачається доручення Фонду гарантування вкладів фізичних осіб ретельно вивчити документи щодо кожної фізособи, яку прирівняно до вкладника і кошти якої прирівняні до вкладу, та не пізніше 20 робочих днів з дня набрання чинності законом розпочати виплату відшкодування коштів фізичним особам, які набули право на таке відшкодування.

 Фонд гарантування вкладів фізичних осіб наділяється правом "заявляти вимоги до небанківських фінансових установ, якими від фізичних осіб були залучені як позики або вклади кошти, що прирівнюються до вкладів". Кошти, стягнуті з таких небанківських фінансових установ, включатимуться до ліквідаційної маси відповідного банку.

Крім того, законом пропонується встановити для фінансових установ заборону на залучення коштів фізичних осіб (крім учасників такої установи) із зобов'язанням щодо їх повернення, у тому числі шляхом отримання позики, у разі якщо це прямо не передбачено законом про діяльність відповідної фінансової установи, а для банків – заборону здійснювати без відображення в зобов’язаннях та активах банку операції шляхом залучення коштів фізичних осіб з метою їх прямого розміщення в кредити.

Банки також зобов’язуються при виконанні функцій повіреного, агента, іншого представника або посередника із залучення коштів від фізичних осіб на користь третіх осіб (включаючи небанківські фінансові установи) попередньо ознайомлювати у письмовій формі таких фізичних осіб про те, що такі кошти не є банківським вкладом фізичної особи, на який поширюються гарантії, встановлені Законом України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

Зокрема вкладникам банку “Михайлівський” має бути сплачено 1,2 мільярди гривень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-