Енергореформа може розчарувати українців – німецькі радники

Енергореформа може розчарувати українців – німецькі радники

Укрінформ
Правильна по суті реформа енергосектора в Україні може через хибні кроки призвести до невиправданого зростання цін і, як наслідок, розчарування українців у правилах ЄС і ринкових інструментах.

Про це йдеться у підготовленій Німецькою групою радників при уряді України аналітичній записці, переданій Укрінформу в ФРН.

«Без структурних заходів підвищення конкуренції, таких як приватизація, спрощення процедур імпорту, ліквідація монополій, - дуже складно буде досягти конкурентоспроможного ринкового результату. Якщо це не вдасться, політико-олігархічні структури можуть призвести до невиправданого росту ціни на електроенергію і, таким чином, підірвати віру українців у правила ЄС та ринкові інструменти», - вважають експерти.

Водночас вони підкреслюють, що грамотно проведена реформа приведе українську електроенергетику у відповідність з правилами ЄС, що дозволить здійснити модернізацію інфраструктури і, в кінцевому рахунку, знизити собівартість продукції. А також послужить сигналом для вітчизняних та міжнародних інвесторів.

Основну проблему аналітики бачать в надмірній концентрації права власності в українському секторі електроенергетики в кількох руках. Якщо ситуація залишиться такою, якою вона є нині, питання нормального функціонування в подальшому ринку електроенергії, навіть при імплементації правил, розроблених з участю Енергетичного співтовариства, може опинитися під великим питанням.

Вони пропонують «ні в якому разі не допустити» передачу вугільного оператора «Центренерго» під прямий або непрямий контроль ДТЕК, а його продати «сильному партнеру, який буде прагнути підвищити ринкову частку компанії допомогою конкурентних цін та інвестицій»; повністю лібералізувати імпорт електроенергії і дозволити іншим операторам вступити в конкурентну боротьбу з олігархами; здійснювати ефективний антимонопольний контроль; домогтися політичного угоди з відповідними монополістами, змусивши з погодитися продати частину їх активів конкурентам або обміняти їх на інші активи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-