Валютні інтервенції: Нацбанк змінює правила гри

Валютні інтервенції: Нацбанк змінює правила гри

Укрінформ
Нацбанк створив нормативно-правову базу для запровадження нової форми валютних інтервенцій, перевагою якої є швидкість її застосування.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"Національний банк України створив нормативно-правову базу для запровадження нової форми валютних інтервенцій - запиту щодо найкращого курсу, відповідно до затвердженої нещодавно Стратегії валютних інтервенцій НБУ на 2016-2020 рр.", - йдеться у повідомленні.

У Нацбанку зазначають, що перевагою цієї нової форми валютних інтервенцій є швидкість її застосування. Якщо валютний аукціон, який Національний банк активно використовує наразі, є найбільш вдалою формою інтервенцій для накопичення міжнародних резервів, то інтервенція із запитом щодо найкращого курсу є найбільш ефективним інструментом для згладжування функціонування міжбанківського валютного ринку. Адже ця нова форма інтервенцій дає змогу оперативно реагувати на зміну ситуації на валютному ринку, наголосили в НБУ.

У регуляторі пояснюють, що здійснення запиту щодо найкращого курсу відбуватиметься наступним чином: спочатку регулятор здійснює у банків запит щодо ціни на купівлю чи продаж іноземної валюти через торговельно-інформаційні системи. Отримавши пропозиції банків, Національний банк укладає угоду з тим банком, який запропонував найкращу ціну. Тому для участі в інтервенції у формі запиту щодо найкращого курсу Національний банк обиратиме банки за прозорими критеріями. А саме - банк повинен входити до переліку з двадцяти банків, які за попередній квартал мали найбільші обсяги операцій з купівлі та продажу іноземної валюти з іншими учасниками міжбанківському валютному ринку та Нацбанком.

На початку кожного кварталу Національний банк електронною поштою направлятиме банкам перелік банків, які в поточному кварталі можуть стати учасниками такої валютної інтервенції. Зазначені зміни запроваджуються постановою правління Національного банку № 397 від 28 жовтня 2016 року "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України". Вона набула чинності з 29 жовтня 2016 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-