Бензинова змова: АМКУ оштрафував сім мереж АЗС

Бензинова змова: АМКУ оштрафував сім мереж АЗС

Укрінформ
Антимонопольний комітет виніс рішення про накладення 204,4 млн грн штрафів на сім нафтотрейдерів за дії, що призвели до порушення економічної конкуренції на ринку світлих нафтопродуктів.

Про це інформує прес-служба АМКУ.

"Антимонопольний комітет України оштрафував нафтотрейдерів на 204 млн 325 тис. 103 грн за узгоджені дії на ринку. Таке рішення Комітет прийняв на своєму засіданні 28 жовтня 2016 року", - йдеться у повідомленні.

Рішення прийняте після розгляду справи про порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді антиконкурентних узгоджених дій між ТОВ "Золотий екватор", ТОВ "ВОГ Рітейл", ПП "Окко нафтопродукт", ТОВ "Альянс Холдинг", ПІІ "АМІК Україна" та ТОВ "СОКАР ПЕТРОЛЕУМ" (далі - відповідачі), які протягом січня 2013 року – січня 2016 року встановлювали роздрібні ціни на світлі нафтопродукти.

Під час розслідування було встановлено, що протягом січня 2013 року – січня 2016 року відповідачі одночасно або майже одночасно (з інтервалом у декілька днів) змінювали роздрібні ціни реалізації бензину марки А-95 та дизельного пального шляхом зазначення цих цін на інформаційному табло на стаціонарних АЗС.

Такі дії призвели до усунення цінової конкуренції між нафтотрейдерами та спонукали інших учасників ринків встановлювати свої роздрібні ціни на необгрунтованому рівні і, як наслідок, це призвело до зниження конкуренції на ринку в цілому.

Комітет своїм рішенням зобов’язав нафтотрейдерів впровадити зрозумілі, відкриті та прозорі критерії надання споживачам знижок до роздрібних цін на світлі нафтопродукти, зазначені на інформаційних табло, розробити механізм інформування споживачів щодо фактичних роздрібних цін кожної з марок бензинів і дизельного пального, що реалізуються на стаціонарних АЗС, у тому числі з урахуванням програм лояльності, проведених акцій та наданих знижок.

За даними Комітету, аналіз ситуації на ринку спростовує наявність об’єктивних причин для підвищення цін, що і є порушенням законодавства про захист економічної конкуренції.

Нагадаємо, вчора АМКУ погодив "Правила професійної етики у конкуренції щодо чесності та прозорості роздрібного ринку пального в Україні", розроблені учасниками ринку, які запобігатимуть виникненню порушень конкурентного законодавства на цих ринках, сприятимуть їх транспарентності та відкритості.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-