Насалик вважає, що

Насалик вважає, що "Роттердам+" в Україні не працює

Укрінформ
Для України підходить формула ціноутворення на вугілля, що встановлюється згідно з котируваннями польської біржі.

Про це міністр енергетики і вугільної промисловості Ігор Насалик розповів в інтерв'ю "Економічній правді".

"На сьогодні вугілля на роттердамській біржі коштує близько 74 доларів за тонну, а якщо до цього додати транспорт, перевалювання і останнє, то вугілля виходить під 2,3-2,4 тисяч гривень за тонну, а не 1,39 тис. грн., як задекларовано за роттердамською ціною. Якби вона працювала, то наша ціна на вугілля була б мінімум 2,3 тис. грн за тонну. А по факту у нас враховано в тарифі ТЕС 1390 грн. за тонну", - сказав Насалик.

Разом з тим, міністр вважає, що "Роттердам+" - непогана формула, тому що дозволяє максимально диверсифікувати джерела постачання вугілля.

"Але неправильно в цій методиці те, що "роттердамське" вугілля нам не підходить за своїми характеристиками: у нього "летючі" складові більші, ніж у нас. Тому, до речі, до нас і не йдуть кораблі один за іншим: те, що зараз ми маємо - це максимум, що може видавати Південна Африка", - заявив він.

На його думку, Україні більше підходить формула ціноутворення польської біржі.

"По-перше, вона нам ближче, тому що в ній немає транспорту (не закладені подвійні витрати на логістику, ЕП). По-друге, шахти, що підпорядковуються міністерству, видообувають тільки вугілля газової групи", - зазначив Насалик.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-