Турецький потік: Москва і Анкара підписали угоду про газопровід в обхід України

Турецький потік: Москва і Анкара підписали угоду про газопровід в обхід України

Укрінформ
Росія і Туреччина підписали міжурядову угоду щодо будівництва газопроводу "Турецький потік".

Про це повідомляє Anadolu.

"Підписи під угодою у присутності глав держав Володимира Путіна і Реджепа Тайіпа Ердогана поставили міністр енергетики і природних ресурсів Туреччини Берат Албайрак і міністр енергетики Росії Олександр Новак", - зазначає агентство.

Ердоган назвав проект "Турецький потік" важливою темою обговорень на переговорах з Путіним.

"З питання прискорення реалізації даного проекту намітилися конкретні кроки, про що свідчить міжурядова угода", - сказав він.

Як заявив зі свого боку Путін, Росія і Туреччина домовилися про надання знижки на газ в рамках проекту.

"Інший великий проект співпраці - це нова газопровідна система "Турецький потік". В рамках цього проекту і розширення нашого співробітництва ми домовилися також про механізми подання знижки на газ", - цитує президента РФ ТАСС.

Путін звернув увагу, що "таким чином ми рухаємося в напрямку реалізації планів президента Туреччини про створення в цій країні великого енергетичного хаба".

Як стверджує міністр енергетики РФ Олександр Новак, питання про знижку на російський газ не пов'язане з угодою про "Турецький потік". "Дано доручення "Газпрому" з турецькою компанією Botas попрацювати щодо конкретних цифр (знижки на газ)", - сказав міністр. За його словами, це не пов'язане з темою "Турецького потоку". "Це дві різні речі", - наголосив Новак.

Він також повідомив, що РФ і Туреччина можуть створити спільну компанію з будівництва другої нитки "Турецького потоку". Можливість будівництва третьої і четвертої ниток поки не обговорюється, зазначив він.

Раніше в понеділок глава "Газпрому" Олексій Міллер заявляв, що "угода передбачає будівництво двох гілок магістрального трубопроводу по дну Чорного моря". За його прогнозами, дві нитки мають побудувати до грудня 2019 року.

Після того, як у 2014 році Росія відмовилася від будівництва газопроводу "Південний потік" через вимогу ЄС, який наполягав на відповідності газопроводу "третьому енергопакету", було вирішено розпочати реалізацію альтернативного проекту - "Турецький потік". Однак згодом переговори щодо проекту були припинені через кризу у відносинах Туреччини й РФ.

Проект передбачає будівництво газопроводу через Чорне море до європейської частини Туреччини і далі до кордону з Грецією.

Фото: ТАСС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-