Китай посідає друге місце за обсягом товарообігу з Україною

Китай посідає друге місце за обсягом товарообігу з Україною

Укрінформ
Китай є одним із найважливіших стратегічних партнерів для України серед країн світу та займає друге місце за обсягом товарообігу. Водночас, Україна виступає за посилення торговельно-економічних зв'язків із Китаєм і поглиблення науково-технічного співробітництва в освоєнні космосу, розвитку авіапрому, реалізації спільних інфраструктурних проектів.  

Про це написала заступник міністра економічного розвитку і торгівлі, торговий представник України Наталія Микольська на своїй сторінці у Facebook за підсумками засідання представників українського та китайського бізнесу, приуроченого до 1 річниці роботи Китайської торгової палати в Україні.

«В останні роки українсько-китайські відносини в інвестиційній і торговельній сферах швидко розвиваються, створюються необхідні для цього умови. Китай та Україна сьогодні вважають, що торгівля, інвестиції, наукова й технічна діяльність, космос, авіація, сільське господарство, інфраструктура, взаємодія транскордонних електронних бізнес-платформ, поліпшення регуляторно-правового середовища для торгівлі між двома країнами, а також створення умов для спрощення процедур торгівлі тощо є важливими напрямками розвитку співпраці та двосторонніх відносин», - написала вона.

За словами Микольської, за підсумками 2015 року КНР посідає друге місце за обсягом товарообігу України з країнами світу (6,17 млрд дол. США). Експорт українських товарів до Китаю становив 2,4 млрд дол. США.

Торговий представник України зауважила, що КНР є величезним ринком збуту для українських підприємств високотехнологічних товарів та якісної продукції АПК. Водночас, посилення двосторонніх зв’язків між бізнесом можливо також завдяки співробітництву у сфері послуг, зокрема ІТ. «Україна як один із найкращих розробників програмного забезпечення у світі має великий потенціал продажу в Китай IT-послуг. Поєднання зусиль двох країн в цьому напрямку (з боку України – software, з боку Китаю – hardware) може привести до створення сумісного високоякісного та конкурентоспроможного продукту», - зазначила вона.

Микольська підкреслила, що у 2015 році експорт українського програмного забезпечення приніс 2,5 млрд дол. США, та за даними українських експертів вже через декілька років ІТ-сфера може стати однією з найбільших експортних галузей. На думку заступника міністра, питання залучення китайських інвестицій в українські промислові підприємства, зокрема в експортно-орієнтовані, а також створення спільних підприємств у промисловій сфері на базі існуючих виробництв є також важливими і актуальними для України.

«У 2015 році обсяг китайських інвестицій в економіці України склав 22,6 млн дол. США, та найбільші з них були спрямовані до підприємств у сфері промисловості – 31 %, у т. ч. деревообробної промисловості – 21 %; сільського господарства – 23 %; транспорту – 15 %; оптової та роздрібної торгівлі – 14 %», - вказала Микольська. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-