Економічні свободи: Україна опустилася на 135 місце в рейтингу

Економічні свободи: Україна опустилася на 135 місце в рейтингу

Укрінформ
Україна зайняла 135 місце за економічною свободою в рейтингу 159 країн і територій.

Про це повідомляє Українське товариство економічних свобод з посиланням на щорічну доповідь "Економічна свобода світу: 2016", випущеною УТЕС спільно з канадським дослідницьким Інститутом Фрейзера.

У минулому році Україна була на 128 місці.

Згідно з доповіддю, складеною на основі статистики по кожній країні за 2014 рік (останній рік, доступний для порівняння даних), Гонконг знову очолив світовий рейтинг, за ним йдуть Сінгапур, Нова Зеландія, Швейцарія, Канада, Грузія, Ірландія, Маврикій і Об'єднані Арабські Емірати. Австралія і Великобританія знаходяться на 10 позиції. При цьому Литва зайняла 15 місце, Естонія – 19, Польща – 40, а Росія – 102.

Результати України в ключових компонентах економічної свободи (за десятибальною системою, де 10 – найбільший показник економічної свободи), в порівнянні з результатами за попередній рік:

розмір держави в економіці: показник впав до 6,5 з 6,8;

стан правової системи і прав власності: показник виріс до 4,9 з 4,8;

забезпеченість грошей: показник впав до 5,9 з 6,5;

свобода міжнародної торгівлі: показник впав до 6,0 з 6,8;

регулювання банківської сфери, бізнесу і ринку праці: показник виріс до 6,7 з 6,2.

За словами голови УТЕС Мар'яна Заблоцького, на відміну від рейтингу Doing Business, на який, як правило, формально орієнтований український Кабмін, рейтинги економічної свободи оцінюють важливіші, фундаментальні показники.

"Який сенс того, що чиновники, скажімо, трохи прискорили доступ до електромереж, якщо при цьому громадяни країни залишаються невільними в своїх діях? Наприклад, держава обмежує права громадян придбати землю сільгосппризначення і працювати на ній", - наголосив він.

Згідно з рейтингом, найгірше в Україні йдуть справи з забезпеченістю грошей (153 місце в світі) і свободою міжнародної торгівлі (131). При цьому відносно непогані результати країна отримала за показниками "розмір держави" (70) і "регулювання бізнесу" (71).

Як відомо, Інститут Фрейзера випускає щорічну всесвітню доповідь про економічну свободу у співпраці з "Мережею економічної свободи" – групою незалежних дослідницьких і навчальних закладів з майже 100 країн і територій.

Інститут Фрейзера – незалежний канадський центр суспільно-політичних досліджень з офісами у Ванкувері, Калгарі, Торонто і Монреалі і глобальною мережею аналітичних центрів у 87 країнах. Його місія полягає в тому, щоб поліпшити якість життя канадців, їх сімей та майбутніх поколінь шляхом вивчення, вимірювання та широкого обговорення наслідків державної політики на їх добробут. З метою забезпечення незалежності, Інститут не приймає гранти або контракти на дослідження від уряду.

Українське товариство економічних свобод – неурядова організація, засновники якої переконані, що економічна свобода і верховенство права є основою людського добробуту і суспільного блага. Головна мета організації – обмеження впливу держави на життя і бізнес громадян до мінімально можливого.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-