В НБУ обвал гривні назвали «контрольованим»

В НБУ обвал гривні назвали «контрольованим»

Укрінформ
Національний банк України заявляє про повну контрольованість ситуації на валютному ринку та підтверджує цільовий прогноз інфляції 12% на поточний рік.

Про це заявив директор департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ Сергій Миколайчук в ефірі Громадського у вівторок ввечері.

"Волатильність не виходить за межі надмірної: динаміка обмінного курсу залишається узгодженою з нашими цілями щодо інфляції 12% в цьому році і 8% - в наступному", - сказав Миколайчук.

За його словами, зміни валютного курсу в кінці літа - початку осені були прогнозованими і пов'язувалися із сезонним зростанням попиту на валюту. Однак до цього фактору додалися і кілька непрогнозованих: "зниження цін на зернові та певна нервозність з ситуацією в Криму і на сході країни".

У той же час Миколайчук наголосив, що ситуація на валютному ринку залишається нормальною.

"У нас є можливості для контрольованості процесу", - зазначив він, нагадавши про розмір золотовалютних резервів НБУ у $14,1 млрд і додавши при цьому, що нормальної волатильністю курсу в середньостроковому періоді вважаються коливання до 10-20%.

"Ненормальною (волатильність) стає тоді, коли починає сама по собі генерувати панічну поведінку населення, надмірний попит на валюту, перенесення девальвації на ціни і вихід інфляції за межі наших цільових показників", - пояснив Миколайчук.

Він додав, що очікуване в вересні отримання третього траншу кредиту Міжнародного валютного фонду за програмою EFF стане стабілізуючим чинником в цій ситуації.

У той же час в середньостроковій перспективі курс гривні більше залежить від динаміки цін на український експорт, темпів реформ і якості держбюджету-2017, зазначив він.

Нагадаємо: у вівторок, 6 вересня, в Україні долар на чорному ринку перевалив за 27 грн. В цілому ж за останній тиждень курс гривні знизився на 5,1% і на 6 вересня склав 26,787 грн/$1, повернувшись на рівень, на якому він був у березні цього року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-