Продовження строків експлуатації двох енергоблоків ЗАЕС розглянуть у вересні

Продовження строків експлуатації двох енергоблоків ЗАЕС розглянуть у вересні

Укрінформ
Держінспекція з ядерного регулювання України в середині вересня планує розглянути можливість продовження терміну експлуатації енергоблоків №1 і №2 Запорізької АЕС.

Це відбудеться в тому випадку, якщо ДП "НАЕК "Енергоатом" встигне виконати всі вимоги регулятора, повідомив журналістам голова Держатомрегулювання Сергій Божко, передає кореспондент Укрінформу.

"Якщо Енергоатом виконає всі вимоги, то два блоки, згідно з їх планами, будуть запущені вже в вересні і пропрацюють додатково ще 10 років. Колегія по 1 блоку у нас буде проходити 13 вересня - принаймні, планується, в залежності від того, встигнуть чи ні. По 2 блоку - 20 вересня", - зазначив Божко.

Разом з тим, голова Держатомрегулювання припустив, що Енергоатом може не встигнути до встановлених термінів реалізувати всі заходи, необхідні для продовження терміну експлуатації двох об'єктів. "Я не хочу прогнозувати, встигаємо або не встигаємо, так як на сьогоднішній день йдуть роботи з продовження терміну експлуатації. Рішення будуть прийматися тільки в залежності від реалізації заходів щодо підвищення безпеки. НАЕК "Енергоатом" каже, що встигаємо, але я, виходячи з попереднього досвіду, можу сказати, що сумніваюся", - заявив Божко.

Нагадаємо, в даний час проводяться роботи з продовження терміну експлуатації енергоблоків №1 і №2. Планується, що перший блок буде виведений з ремонту 16 вересня, а другий блок - 23 вересня. 16 вересня також пройдуть громадські слухання щодо продовження терміну експлуатації енергоблоку №2 станції.

Довідка. ДП "НАЕК" Енергоатом" проводить роботи з подовження терміну експлуатації на 6 з 15 блоків АЕС України, що перебувають в експлуатації. Про це йдеться в презентації "Енергоатому", яка є в розпорядженні Укрінформу. Два блока Запорізької АЕС перебувають на завершальній стадії підготовчих робіт. Ще на двох блоках станції проводяться роботи з продовження експлуатації, які завершаться в 2017-2018 роках.

Крім того, аналогічні роботи проходять на енергоблоці №3 Рівненської АЕС та енергоблоці №1 Хмельницької АЕС. Раніше вже були продовжені терміни експлуатації двох блоків Рівненської АЕС типу ВВЕР-440 - на 20 років від проектного терміну, і двох блоків Южно-Української АЕС типу ВВЕР-1000 - на 10 років від проектного терміну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-