НБУ відкрив дані про боротьбу з відмиванням грошей через банки

НБУ відкрив дані про боротьбу з відмиванням грошей через банки

Укрінформ
Національний банк України з 31 серпня починає щомісяця інформувати громадськість про застосовані до банків заходи впливу за порушення ними законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом.

Про це повідомляє прес-служба НБУ. 

"Національний банк України з 31 серпня на постійній основі починає інформувати громадськість про застосовані до банків заходи впливу за порушення ними законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, а також - за порушення, пов'язані зі здійсненням ризикової діяльності, яка загрожує інтересам вкладників чи інших кредиторів банку", - йдеться в повідомленні.

У регуляторі зазначають, що раніше інформація про застосовані до банків заходи впливу мала статус «інформації з обмеженням доступу». Проте постановою правління НБУ від 25 серпня 2016 року вказаний гриф було знято щодо загальних відомостей про застосування заходів впливу у вигляді письмового застереження, накладення штрафу на банк та тимчасового відсторонення посадової особи банку від посади за порушення законодавства, яке регулює відносини у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом.

У НБУ зауважують, що останнім часом у діяльності банків виявляються порушення нових вимог законодавства щодо публічних діячів. Наприклад, працівники банків не виявляють факту належності клієнта до такої категорії осіб чи не з'ясовують джерел походження коштів таких діячів, або встановлюють відносини з такими клієнтами без дозволу керівника банку. Причини таких порушень бувають різними: суб'єктивний фактор, тобто неуважність працівників банку, або неналежне налаштуванням банками програмних комплексів, що використовуються ними для фінансового моніторингу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-