Нацкомісія  відкрила базу даних про ринок цінних паперів

Нацкомісія відкрила базу даних про ринок цінних паперів

Укрінформ
НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) розробила та запроваджує в режимі дослідної експлуатації відкритий інтерфейс прикладного програмування (API) для доступу до Загальнодоступної інформаційної бази даних про ринок цінних паперів.

Про це повідомляє Урядовий портал.

"Відкритий інтерфейс дозволить у зручному режимі здійснювати автоматизоване копіювання інформації, відстежувати її оновлення. Отриману за допомогою відкритого інтерфейсу інформацію будь-яка особа може вільно копіювати, публікувати, поширювати, використовувати, у тому числі в комерційних цілях, у поєднанні з іншою інформацією або шляхом включення до складу власного продукту (з обов’язковим посиланням на джерело такої інформації)", - йдеться у повідомленні.

Стислий опис доступних інформаційних ресурсів та відкритого інтерфейсу розміщено за посиланням.

Як зазначається, доступ до Загальнодоступної інформаційної бази даних про ринок цінних паперів у формі відкритих даних забезпечується на виконання вимог ст. 10-1 Закону України «Про доступ до публічної інформації» та постанови Кабінету міністрів України від 21.10.2015 року №835.

Наразі відкритий інтерфейс забезпечує доступ до розміщеної починаючи з 2013 року інформації емітентів цінних паперів, інформації щодо вчинених правочинів на фондових біржах та позабіржовому ринку, інформації управителів іпотечним покриттям, а також до розміщеної починаючи з 2015 року інформації рейтингових агентств.

Дані, доступні за допомогою відкритого інтерфейсу, в повній мірі відповідають за змістом оригінальній інформації, яка подається суб’єктами розкриття для розміщення в Загальнодоступній інформаційній базі даних про ринок цінних паперів. Водночас структура, параметри, формат подання можуть зазнавати протягом періоду дослідної експлуатації певних змін.

Комісія розраховує під час дослідної експлуатації отримати слушні пропозиції та зауваження для вдосконалення відкритого інтерфейсу.

Комісія продовжує працювати над впровадженням відкритих інтерфейсів доступу до інформації у формі відкритих даних за такими напрямками: інформація про фінансові установи, які надають фінансові послуги на ринку цінних паперів; інформація з Реєстру правопорушень на ринку цінних паперів; відомості про власників значних пакетів (10 і більше відсотків) акцій; інформація з Державного реєстру випусків цінних паперів; інформація з Державного реєстру уповноважених рейтингових агентств та реєстру аудиторських фірм.

Як повідомлялося, уповноваженою особою на розміщення інформації у Загальнодоступній інформаційній базі даних НКЦПФР про ринок цінних паперів є Державна установа «Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку України» (АРІФРУ). Минулого року було проведено консолідацію функцій з розкриття інформації на базі АРІФРУ. Новий сервіс дозволяє одночасно з розміщенням інформації в Загальнодоступній інформаційній базі даних НКЦПФР автоматично направляти її для публікації в бюлетень «Відомості Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-