Мінекономіки хоче скасувати держгерулювання цін, бо це -

Мінекономіки хоче скасувати держгерулювання цін, бо це - "постріл собі в коліно"

Укрінформ
Державне регулювання цін на соціальні продукти неефективне, тому в Міністерстві економічного розвитку, пропонують відмінити регулювання на 90% товарів.

Про це в ефірі Громадського радіо заявив заступник глави міністерства економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов.

«Втручання держави в цей процес (ред. регулювання) встановлює додаткові адміністративні бар'єри, за які платимо всі ми, як споживачі - або прямо - у вигляді податків, або непрямо - у вигляді дефіциту, який примушує нас купувати з-під поли з невеликою націнкою. Регулювання призводить до корупції і заробітку чиновників», - сказав він.

Виходячи з цих реалій Міністерство економіки пропонує прибрати це регулювання на 90% товарів.

«Мова йде про модифікацію постанови № 1548. У консервативнішому варіанті ми пропонуємо прибрати це регулювання на 90% товарів. Також ми розглядаємо варіант тимчасової відміни цієї ухвали для моніторингу результату. Я запевняю, що ціни ніяк не зміняться, а хабарів стане менше», - запевняє заступник міністра.

За словами Нефьодова сьогодні регулювання не працює, тому що ніхто не хоче працювати собі у збиток.

«Ціни на гречку, як і на будь-який інший товар, визначаються ринком. В разі хорошого урожаю гречки і маленького на неї попиту ціни істотно падають. Ціна на пшеницю і кукурудзу може мінятися тричі залежно від погодних умов, попиту і умов зберігання. За словами людей, на ринках, де ціни не регулюються, продукти значно дешевші», - зазначив заступник міністра.

Нефьодов підкреслив, що зараз держрегулювання охоплює найпопулярніші групи товарів - від круп і молока, до хліба і м'яса.

«Механізм регулювання цін в Україні є достатньо грубим. Ці норми ніхто ніколи не проектував для захисту малоімущих. Вони залишилися в спадок від Радянського Союзу. За статистикою ціни на регульовані товари незабаром зростають на 20% швидше. Це відбувається тому, що зміна цін - довгий, складний і бюрократичний процес. Часто в регіонах для цього дають хабарі. Нам тільки здається, що ми робимо краще, а насправді ми стріляємо собі в коліно», - сказав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-