Рада прописала, як реструктуризувати проблемні кредити підприємств

Рада прописала, як реструктуризувати проблемні кредити підприємств

Укрінформ
Верховна Рада України ухвалила закон про фінансову реструктуризацію в другому читанні і в цілому. 

Законопроект №3555 підтримали 229 парламентаріїв, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

Закон покликаний допомогти банкам і частині підприємств України провести позасудову реструктуризацію проблемних кредитів. Реструктуризація буде здійснюватися за принципом добровільності і врахування інтересів усіх кредиторів і боржника. Документ встановлює, що фінансова реструктуризація здійснюється на основі договору.

«Фінансова реструктуризація здійснюється з метою: сприяння відновленню господарської діяльності боржників, які перебувають у критичному фінансовому стані, шляхом реструктуризації їх грошових зобов’язань та/або їх господарської діяльності; підтримки стабільності фінансової системи; забезпечення доступу боржників до фінансування для відновлення їх господарської діяльності. Процедура фінансової реструктуризації застосовується до реструктуризації господарської діяльності та активів боржника, у тому числі тих, що розміщені за межами території України, і до грошового зобов’язання боржника, включаючи таке, що виникло на підставі договорів, які регулюються іноземним законодавством», - йдеться у документі.

Законом встановлено, що права та обов’язки кредиторів та боржників визначаються відповідно до норм законодавства України у частині, що не суперечить цьому закону.

Для підвищення ефективності розгляду спорів, що виникають під час процедури фінансової реструктуризації передбачено особливий порядок вирішення спорів в арбітражі, а саме - створення арбітражного комітету, який буде призначати арбітрів із затвердженого наглядовою радою списку.

Незалежно від суб’єктного складу сторін спору процедура вирішення спорів в арбітражі, передбачена цим документом, регулюється положеннями Закону України “Про міжнародний комерційний арбітраж” з урахуванням особливостей, передбачених цим законом.

На період дії закону пропонується введення податкових пільг, шляхом внесення відповідних змін до Податкового кодексу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-