Квартири в Києві і передмісті. Купуючи, як не прорахуватися

Квартири в Києві і передмісті. Купуючи, як не прорахуватися

Укрінформ
Сьогодні на столичному ринку нерухомості, пропозиція значно перевищує попит

Стрімка девальвація гривні за останні два роки добряче вдарила по ринку нерухомості, якому експерти пророкують стійке падіння як мінімум до кінця 2017 року.

Але ми знаємо, що кожна криза - це ще й час можливостей. Досить значна когорта співгромадян встигла до обвалу національної валюти перевести свої накопичення в долари або євро, які є стабільнішими. Якраз перед ними відкрилися перспективи купівлі нового житла і поліпшення житлових умов.

Дослідження вартості квартир на первинному і вторинному ринках, проведене Укрінформ, допоможе вам ознайомитися з цінами на квартири в Києві та містах-супутниках, і прийняти рішення щодо майбутньої купівлі.

Інформація про вартість об'єктів нерухомості надана аналітичним відділом порталу «Столична нерухомість», сайту «Domik.ua» і порталу «Realt.UA». 

Спочатку пропонуємо ввести деякий умовний показник - середню вартість квадратного метра квартир в новобудовах та об'єктах вторинної нерухомості Києва станом на квітень 2016 року. Вона склала 25054 гривні за квадратний метр для новобудов, і 1267 доларів для об'єктів вторинної нерухомості.

Цю суму варто тримати в голові і порівнювати з нею ціни в окремо взятих районах. Для оцінки квадратного метра в новобудовах ми використовуємо гривню, так як більшість девелоперів сьогодні реалізують квартири саме в національній валюті. Продавці на ринку вторинної нерухомості, навпаки, визначаючи ціну своїх квадратних метрів, частіше використовують долар.

ЕКОНОМИМ І ДИХАЄМО ЧИСТИМ ПОВІТРЯМ. НЕРУХОМІСТЬ ЗА КИЄВОМ

Якщо ви молода сім'я, яка хоче придбати свою першу квартиру, у вас вже є автомобіль, і ви готові витрачати годину-півтори на день на дорогу - варто розглянути варіанти покупки житла за Києвом. Інфраструктура таких населених пунктів якщо і поступається столичній, то напевно може скласти конкуренцію багатьом обласним центрам.

Пропозиції в ціновому розрізі виглядають наступним чином:

Майже в два рази дешевше, ніж середній показник по Києву. Таким чином, квартира площею 70 квадратних метрів в містах-супутниках столиці обійдеться від 805 до 910 тисяч гривень.

Серед плюсів таких варіантів можна виділити:

- доступна ціна;

- екологічність (хоча ніхто не гарантує, що поряд з новим будинком одного прекрасного дня не з'явиться заводик або невелика ферма);

- відносно невелика інтенсивність транспортного руху.

Мінуси:

- Довго добиратися до Києва, від 10 хвилин до півгодини тільки до в'їзду в місто.

- Інфраструктура часто поступається столичній.

- Хорошу школу або дитячий садок знайти складніше, ніж у Києві.

ВТОРИННИЙ РИНОК КИЄВА

Якщо ж ваші фінанси співають романси, і ви не уявляєте життя поза межами столиці, пропонуємо розглянути, які ціни висувають продавці вторинної нерухомості в межах міста. Ціни на квартири вторинного ринку представлені в таблиці:

Статистика свідчить, що найдорожчий район - Печерськ, де квадратний метр житла коштує $2251. Це означає, що за умовну квартиру на 70 квадратних метрів доведеться викласти кругленьку суму - близько 157,5 тисяч доларів.

Найдешевше житло пропонують в Деснянському районі: $850 за метр, або 59,5 тисячі доларів за умовну квартиру.

Популярна Оболонь, що активно розбудовується обійдеться майже в два рази дорожче: $1385 за квадратний метр, або 96,9 тисяч доларів за квартиру.

ПЕРВИННА НЕРУХОМІСТЬ: ЕКОНОМІЯ НА МАСШТАБІ

Інший великий сегмент, якому необхідно приділити уваги - це ринок первинної нерухомості столиці. Сьогодні багато забудовників рекордно опускають ціни, намагаючись хоча б не «прогоріти» в умовах кризи та низької купівельної спроможності населення. Ціни за квадратний метр об'єктів первинної нерухомості представлені в таблиці:

Найдорожчим районом знову виявився Печерський, де середня вартість квадратного метра становить 43 813 гривень. За квартиру на 70 квадратних метрів покупець викладе близько 3 066 910 гривень, або 122,6 тисячі доларів (при курсі $1 = 25 гривень).

Нічого не змінилося і у найбюджетнішому району - це знову Деснянський. Квадратний метр тут коштує 15 587 гривень, а умовна квартира - 1 091 090 гривень. Це 43,6 тисячі доларів.

Популярна Оболонь - друга у списку найдорожчих районів. Тут квадратний метр коштує майже 33 тисячі гривень, а квартира - 2 309 160 гривень. Перерахувавши, отримаємо 92,3 тисячі доларів.

Якщо ви серйозно замислюєтеся про купівлі квартири недалеко від Києва, варто орієнтуватися на суму від $500 за квадратний метр. Таким чином, купівля двокімнатної квартири площею 70 квадратних метрів обійдеться вам всього у 35 тисяч доларів.

У найдешевшому, Деснянському районі столиці, вибір об'єктів житлової нерухомості можна починати від $600 за метр. У цьому випадку за умовну квартиру доведеться готувати 42 тисячі доларів.

Однак якщо ви все одно бажаєте розжитися квадратними метрами в центрі міста, аналогічний варіант обійдеться вже від 100 тисяч доларів.

ЯК ПЕРЕВІРИТИ КВАРТИРУ НА ВТОРИННОМУ РИНКУ?

Експерти дають декілька порад щодо того, як уважний покупець може убезпечити себе, купуючи квартиру на вторинному ринку.

1. Перевірити документи права власності на квартиру

У більшості випадків, законні власники житлової нерухомості мають договори купівлі-продажу, обміну, дарування, свідоцтво про право на спадщину. Іноді людина може мати рішення суду, яке вступило в силу, або може пред'явити договір ренти.

2. Перевірити історію квартири

В ЄДРП (Єдиному державному реєстрі прав на нерухоме майно та угоди з ним) є детальна історія всіх житлових об'єктів з 1998 року (там вказані зміни права власності, арешти майна, заборони на здійснення операцій тощо). Необхідно взяти у власника виписку з ЄДРП, щоб переконатися, що в останні роки з квартирою було все в порядку.

3. Перевірити якість квартири

Для цього треба попросити у власника документи з БТІ, щоб можна було переконатися, що в квартирі не вчинялися незаконні перепланування або перебудови. Тут все просто: коли відсутній дозвіл відповідних органів, переобладнання квартири є незаконним.

4. Перевірити продавця

По-перше, треба переконатися в достовірності його паспорта. Для цього варто піти в місцевий паспортний стіл.

Якщо ви опинилися в ситуації, коли від імені продавця діє його представник, треба ретельно перевірити доручення і переконатися в тому, що воно нотаріально завірене. Інакше представник продавця не має законного права вчиняти жодних дій.

Також варто розібратися з дієздатністю продавця, особливо, якщо вже при першій зустрічі виникають сумніви у його адекватності.

5. Перевірити відсутність прав третіх осіб

Для цього треба попросити у власника розширену виписку з будинкової книги, в якій чітко вказано, хто зареєстрований на житлоплощі, і чи зберігають ці люди право на проживання в квартирі у разі її продажу.

Сьогодні на столичному ринку нерухомості, пропозиція значно перевищує попит, а продавці, і особливо забудовники, готові йти на всілякі цінові поступки, лише б скоріше продати застояні квадратні метри. Унікальна ситуація, коли останнє слово залишається за покупцем, якому залишаэться лише обрати найбільш вигідний для себе варіант.

Максим Мордовцев, Наталія Яценко, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-