Росія боїться втратити ядерний ринок України - експерт

Росія боїться втратити ядерний ринок України - експерт

Укрінформ
Росія побоюється втратити український ядерний ринок у разі диверсифікації Україною поставок ядерного палива та посилення її співробітництва з компаніями з США і Європи.

Про це у своїй статті пише директор зі зв'язків з громадськістю Асоціації "Український ядерний форум" Ольга Кошарна.

«У Росії є серйозні підстави для занепокоєння, адже йдеться про втрату не лише ядерного ринку України, а й Східної Європи - як щодо поставок ядерного палива, так і з інжинірингових послуг», - вважає автор.

Наприклад, американська компанія WestinghouseEleсtricCompany оголосила про розширення свого підприємства з випуску ядерного палива у Вестеросі (Швеція) для забезпечення зростаючих поставок для реакторів російського дизайну ВВЕР-1000 в Україну та інші країни Східної Європи.

Автор додає, що точна сума інвестицій не повідомляється, але в компанії говорять про "багатомільйонну інвестицію" в доларах. Нові потужності у Вестеросі були офіційно відкриті представником компанії WestinghouseElectricCompany у присутності посла України у Швеції. Повідомляється, що компанія у 2016 році поставить п'ять завантажень ТВЗ на Южно-Українську та Запорізьку АЕС.

Також загрозою для Росії є бажання України будувати нові енергоблоки із залученням європейських компаній.

«Шантаж і залякування європейських народів хоч від Держдуми РФ, хоч від "Росатома" не допоможуть зберегти російську монополію у цій сфері», - підсумовує Кошарна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-