Експерт сказав, що заблокувало вільну торгівлю між ЄС та США

Експерт сказав, що заблокувало вільну торгівлю між ЄС та США

Укрінформ
Через вибори президентів у США, Франції та канцлера у Німеччині та через спротив у країнах торговельна угода між ЄС та США не буде підписана найближчим часом.

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу, таку думку поділяє і французький експерт, аналітик Французького центру економічної кон'юнктури (OFCE) Анрі Стердіняк (Henri Sterdyniak), який поділився своїми думками з французькими ЗМІ.

«На сьогодні, особливо після публікації Greenpeace, підписання угоди є дуже малоймовірним, оскільки метою угоди та завданням великих міжнародних холдингів є зниження до мінімуму норм і вимог до якості продукції», - вважає експерт.

За його словами, саме тому такі переговори ведуться в таємниці. «У Брюсселі працюють досить потужні лобі. Тому будь-яке розголошення змісту переговорів веде до того, що вони не приведуть до успіху», - зауважив Стердіняк.

На його думку, потрібно, щоб громадськість знала про зміст цих переговорів, оскільки вони стосуються повсякденного життя будь-якого європейця. «Я вважаю абсолютно неприйнятним те, що їх ведуть в повній таємниці, до того ж уряди країн-членів ЄС не включені в переговорний процес, який веде Єврокомісія від імені всього ЄС, тому існує ризик того, що рішення буде прийнято в антидемократичний спосіб», - сказав аналітик.

На його думку, найбільший ризик для Європи полягає в тому, що норми, які визначають якість продукту в одній країні, стануть обов'язковими для іншої.

«Якщо лобістам вдасться провести норму або стандарт якості в одній з країн-підписантів цього договору, то він автоматично визнається у всіх інших», - зауважив аналітик, додавши, що подібний прецедент в ЄС мав місце зі схожою проблемою у фармацевтиці.

За словами Стердіняка, втручання державних органів контролю за якістю продукції може зменшитися настільки, що в Європі будуть дозволені, наприклад, генетично модифіковані продукти. «Це європейців лякає. Тому абсолютно необхідно, щоб громадськість знала зміст переговорів», - сказав він.

Стердіняк додав, що США чекають від Європи повного відкриття ринку, якщо ж ЄС не погодиться, то США погрожують тим, що повністю переключаться на ринки Азії та Латинської Америки, які погодяться на все.

«Євросоюз, у свою чергу, висуває зустрічні вимоги, і все говорить про те, що укласти угоду в намічені раніше терміни не вдасться, хоча США розраховували на якнайшвидше підписання угоди, ще до президентських виборів (2017 р.)», - зазначив аналітик.

Президент Франції Франсуа Олланд нещодавно заявив, що його країна на даному етапі проти підписання угоди Трансатлантичного торговельного та інвестиційного партнерства (TTIP) між США і ЄС через загрозу національним інтересам. Заяви президента Франції пролунали на наступний день після того, як Greenpeace закликав до зупинки переговорів. Зокрема, у розпорядженні організації виявилися 248 сторінок документів, підготовлених у рамках TTIP між США і ЄС, згідно з якими існує великий ризик порушення стандартів Євросоюзу в сфері охорони довкілля та охорони здоров'я.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-