Україна і ЄС підписали угоду про €97 мільйонів на децентралізацію

Україна і ЄС підписали угоду про €97 мільйонів на децентралізацію

Укрінформ
У Києві підписали угоду між урядом України та Європейською Комісією про фінансування "U-LEAD з Європою: Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку" на 97 млн євро.

Відповідний документ підписали віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко та керівник Групи підтримки України Пітер Вагнер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Хотів би подякувати Європейському Союзу, уряду Німеччини, уряду Польщі за активну підтримку... Це перша така масштабна фінансова підтримка від Європейського Союзу, і визначаємо, що це і визнання успішності проведення реформи децентралізації в Україні», - сказав Зубко.

Також віце-прем'єр-міністр зазначив, що в рамках реформи децентралізації «важливо громадам показати, куди потрібно рухатись, задати тренди, яким чином визначати стратегію регіонального розвитку, яким чином змінювати інфраструктуру, якої якості повинен бути центр надання адміністративних послуг, тому що іншим компонентом до цієї програми входить створення близько 600 центрів надання адмінпослуг».

Програма, яку сьогодні було підписано між урядом України і Єврокомісією, має два основних компоненти:

- зміцнення спроможності для реалізації реформ децентралізації та регіональної політики: навчання для місцевої влади на всіх рівнях, тематичні консультації, підтримка професійної освіти для посадових осіб виконавчих органів влади, навчання з управління проектним циклом;

- центри надання адміністративних послуг та підвищення обізнаності громадян про місцеве самоврядування: комплексні відновлювальні роботи, надання обладнання для понад 600 ЦНАП, навчання для місцевого персоналу ЦНАП, кампанія з підвищення обізнаності.

Як повідомляло агентство, Кабінет міністрів 20 квітня схвалив проект Угоди між урядом України та Європейською Комісією про виділення 97 млн євро. Програма фінансування розрахована на чотири роки і спрямована на підтримку реформи місцевого самоврядування, децентралізації в Україні, а також регіонального розвитку. Передбачається, що політичний нагляд і координація діяльності програми здійснюватиметься Мінрегіоном через Центральний офіс реформ, у співпраці з ЄС, іншими міжнародними донорами, центральними та місцевими органами влади, залученими у процес децентралізації.

U-LEAD «Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку» реалізується в Україні Європейським Союзом та його країнами-членами: Німеччиною, Швецією та Польщею через Німецьке товариство з питань міжнародної допомоги (GIZ) та Шведську агенцію міжнародного розвитку (SIDA). Формування коштів програми: ЄС - 90 млн євро, ФРН - 6 млн євро, Швеція - 1 млн євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-