Зниження податків не означає, що економіка вийде з тіні - Лібанова

Зниження податків не означає, що економіка вийде з тіні - Лібанова

Укрінформ
Директор Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В Птухи НАН України, академік Елла Лібанова не бачить статистичного зв'язку між зниженням податкових ставок та детінізацією доходів в Україні.

Про це Лібанова заявила в ексклюзивному інтерв'ю Укрінформу, яке буде невдовзі опубліковане на сайті агентства.

"Поширеною, принаймні в нашій країні, є переконаність у тому, що зниження податків обов'язково спричинить детінізацію доходів. Українська статистика такого зв'язку не підтверджує", - сказала Лібанова.

Аргументуючи цю тезу, директор Інституту послалася на моніторинг питомої ваги податків з доходів населення в українському ВВП, який вона веде з 2000 року.

"Динаміка є дуже простою: упродовж 2000-2003 рр., коли діяла прогресивна шкала оподаткування зі ставками 10, 15, 20, 30 і 40%, цей показник (питома вага податків з доходів фізосіб у ВВП - ред.) поступово зростав (з 3,6% до 4,9%) відповідно до загального економічного підйому; у 2004 році із введенням єдиної ставки оподаткування у 13% він впав до 3,7%; наступне зростання у 2007 році до 4,6% було пов'язане з підвищенням ставки з 13 до 15%", - заявила академік.

За її словами, у наступні роки зміни були дуже помірними - вони "радше, нагадували коливання, ніж зростання".

"Тому особливого оптимізму щодо детінізації зарплат у зв'язку із поверненням до єдиної ставки у 18% і зниженням до 22% ставки єдиного соціального внеску я не відчуваю. Однак і досі не досягнуто того рівня, який був до 2004 року, коли запровадили пласку шкалу оподаткування", - наголосила Лібанова.

Вона також розповіла, коли, на її думку, в Україні вдасться вивести зарплати з тіні.

"Насправді зарплати з тіні вийдуть лише тоді, коли це стане вигідно роботодавцеві. Коли готівка для виплат у "конвертах" обходитиметься дорожче, ніж сплата податків. З іншого боку, сьогодні і найманий працівник не бачить свого виграшу від детінізації. Таким чином, обидва учасники погоджуються на сплату частини заробітку в конверті. Це коло так або інакше має бути розірване", - резюмувала Лібанова.

Як повідомляв Укрінформ, раніше голова Державної фіскальної служби Роман Насіров заявив, що до державного бюджету у першому кварталі 2016 року надійшло 30 млрд грн єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, що на 0,7 млрд грн перевищує планові показники Міністерства фінансів України.

Водночас, за його словами, за рахунок зменшення ставки ЄСВ з 41% до 22% фактичні надходження внеску "зменшилися лише на 25% порівняно з відповідним періодом 2015 року". На думку Насірова, непропорційне зменшення надходжень з ЄСВ відносно ставки свідчить про процеси детінізації оплати праці, що спостерігаються ще з січня поточного року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-