Хорватія розслідує закупівлю в Україні несправних літаків у 2013-му

Хорватія розслідує закупівлю в Україні несправних літаків у 2013-му

Укрінформ
Міністерство оборони Хорватії повідомило про перевірку обставин закупівлі та ремонту в Україні 12 літаків МіГ для армії країни.

Про це повідомляє HINA

«Військове агентство безпеки та розвідки і військової поліції нещодавно з'ясувало, що необхідно переглянути капітальний ремонт куплених літаків МіГ-21», - йдеться у повідомленні.

У Міністерстві оборони повідомили про створення експертної комісії для розгляду інциденту.

За інформацією ЗМІ, Хорватія звинувачує Україну в несумлінності та обмані, оскільки придбані МіГи виявилися мотлохом, а відремонтовані почали ламатися відразу ж після ремонту.

У 2013 році хорватське міністерство оборони замовило на умовах контракту в українського держконцерну «Укрспецекспорт» ремонт і вдосконалення 12 несправних літаків МіГ-21, які були на озброєнні військово-повітряних сил армії Хорватії. 

Вартість контракту оцінювалася у понад 17 мільйонів доларів. Була укладена ще одна угода - про придбання вже відремонтованих повітряних агрегатів - МіГ-21 у кількості п'ять одиниць.

Як стверджує хорватське видання, придбані в України літаки почали ламатися відразу після початку експлуатації. На озброєнні у армії Хорватії в результаті залишилося тільки 3 з них, інші - в несправному стані простоюють в ангарах. Після цього в оборонному відомстві країни запідозрили махінацію з боку України.

Як виявило слідство, на придбаних МіГах серійні номери були перебиті. Експерти-техніки прийшли до висновку, що вони на чотири-п'ять років старші, ніж зазначено в супровідній документації до літаків, а це означає, що документація - підробка.

Що стосується ремонту 12 МіГ-21, то в оборонному відомстві Хорватії є серйозні підозри, що Україна взагалі не проводила їх ремонт, оскільки вони постійно ламаються. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-