Україна прагне реанімувати ряд проектів з Бразилією та США в космічній галузі

Україна прагне реанімувати ряд проектів з Бразилією та США в космічній галузі

Ексклюзив
Укрінформ
Україна намагатиметься відновити декілька проектів у космічній галузі, зокрема “Циклон-4” спільно з Бразилією та “Морський старт” спільно із США.

Про це голова Державного космічного агентства України (ДКАУ) Любомир Сабадош повідомив в ексклюзивному інтерв’ю Укрінформу.   

“На сьогодні ми, фактично, залишилися без незалежного доступу до космічного простору, адже “Байконур” для нас реально закритий, “Морський старт” - у підвішеному стані... А щодо “Циклону-4”, то ми все ще сподіваємося, що Бразилія повернеться до розгляду цього проекту. Я планую в березні відвідати цю країну, аби хоча б для себе зрозуміти, якими є шанси на спільну реалізацію проекту”, - зазначив Сабадош.

Заради цього голова ДКАУ вже у березні побуває у Бразилії, а в травні – у США.

За його інформацією, з Бразилії надходить суперечлива інформація про те, чи є шанси на відновлення "Циклону". Один з варіантів виходу із ситуації він вбачає у залученні до проекту третьої сторони.

“У такому випадку у проекті можуть бути три, чотири держави, можливо хтось з американських фірм проявить інтерес, адже ми бачимо, що приватний бізнес пішов у космос, і в цьому напрямі є певні результати. Але готовність є: ракету-носій нами виконано майже на 87% і наземний комплекс бразильці виконали трохи більше ніж на половину. Тому нелогічно було б це відкидати”, - наголосив керівник ДКАУ.

Він визнав, що відмова Бразилії від реалізації проекту “Циклону-4” з Україною відбулася за “сприяння” Росії.

Сабадош також поінформував, що на рівні ДКАУ і Держдепартаменту США домовлено про створення спільної робочої групи, яка проведе засідання 15-20 травня під час його візиту до США.

“Думаю, ми знайдемо ті проекти, які можна спільно реалізовувати з американськими партнерами. Це може бути проект на зразок “Морського старту”, розробка двигуна на заміну РД-180, який використовується на “Атлас V”,  чи поглиблення співпраці з компанією Orbital, для якої ми виготовляємо першу ступінь ракети-носія Antares”,- зазначив голова ДКАУ.

Він додав, що у цьому питанні можна досягнути “певного прориву”.

Повний текст інтерв’ю з головою ДКАУ буде оприлюднено на сайті Укрінформу в понеділок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-