Уряд відкрив інформацію про орендарів надр

Уряд відкрив інформацію про орендарів надр

Укрінформ
Уряд відкрив інформацію про власників компаній, що претендують на користування надрами та дозволив бізнесу ініціювати винесення ділянок надр на аукціони.

Про це повідомляє прес-служба Мінекономрозвитку.

"Процес збільшення прозорості користування надрами та відкриття інформації у сфері надрокористування був розпочатий давно, і прийняття відповідної постанови - один з важливих його етапів. Проведення аукціонів з продажу спецдозволів є однією з складових механізму з точки зору корупційних ризиків, але відтепер, завдяки розкриттю інформації про реальних власників компаній, що претендують на користування надрами, їх кількість буде значно знижена", - повідомила перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Юлія Ковалів.

Окрім того, зміни передбачають можливість для бізнесу самостійно ініціювати винесення окремих ділянок надр на аукціони, спрощують процедуру та уточнюють підстави для відмови у наданні надр в користування.

"Статистика останніх років свідчить про те, що через аукціон видавалося менше 5% спецдозволів. Тобто аукціони фактично не працювали. Постановою значно зменшується перелік підстав, якими раніше користувалися для уникнення аукціону та прибираються корупційні перепони для участі добросовісних компаній в аукціонах. Зокрема, тепер бізнесу буде надаватися достатньо часу та інформації для вивчення лоту, що виставляється на продаж. Це дозволить створити між надрокористувачами чесну конкуренцію", - заявив голова офісу ефективного регулювання BRDO Олексій Гончарук.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України 2 березня затвердив зміни до постанов №615 та №594 від 30 травня 2011 року, які регламентують порядок надання спецдозволів на користування надрами та проведення аукціонів з продажу таких спецдозволів.

Документ був розроблений групою експертів за участю Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Міністерства екології та природних ресурсів, офісу ефективного регулювання BRDO та громадських організацій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-