Укренерго таки

Укренерго таки "закупилося" у фірми Григоришина

Укрінформ
Укренерго за підсумками торгів на закупівлю трансформаторів укотре акцептувало як найкращу пропозицію ВАТ «Запоріжтрансформатор», що контролює російський бізнесмен Костянтин Григоришин. Державна компанія просить у цьому зв'язку ДФІ провести моніторинг процедури закупівлі.

Про це Укрінформу повідомили в прес-службі компанії.

«З метою запобігання можливим інсинуаціям та викривленням результатів проведених торгів, відповідно до абз. 2 ч. 4 статті 7 Закону України «Про здійснення державних закупівель» та абз. 2 ч. 1 статті 6 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності", ДП «НЕК «Укренерго» звернулося до Державної фінансової інспекції України з проханням здійснити моніторинг процедури закупівлі трансформаторів», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що за результатами проведення оцінки поданих пропозицій за процедурою закупівлі товарів «27.11.4 Трансформатори електричні (27.11.41-80.00 Лот №1 - Автотрансформатори та реактори напругою 750кВ; Лот №2 - Автотрансформатори напругою 330кВ; Лот №3 - Лінійні трансформатори)» акцептовано конкурсну пропозицію ПАТ «Запоріжтрансформатор» як таку, що визнана найбільш економічно вигідною за результатами оцінки. 

Ціна акцептованої пропозиції за всіма лотами становила 928 590 920 грн з ПДВ. Предметом закупівлі були автотрансформатори та реактори у кількості 22 од., необхідні для забезпечення надійного та ефективного функціонування об'єднаної енергетичної системи України.

Нагадаємо, ВАТ «Запоріжтрансформатор» контролює російський бізнесмен Костянтин Григоришин. 

У першій половині 2015 року Укренерго було оголошено низку торгів на закупівлю автотрансформаторів. Умови їх проведення не забезпечували конкуренцію та прозорість і призвели до значного резонансу в суспільстві. 

Всі процедури були скасовані у зв'язку з прийняттям АМКУ рішення щодо порушення законодавства про захист економічної конкуренції з  боку ПАТ «Запорізький завод надпотужних трансформаторів» і ПАТ «Запоріжтрансформатор», що згодом було скасовано.

Базові умови останніх конкурсних торгів із закупівлі трансформаторів були затверджені наприкінці вересня 2015 року та включали певні положення, що могли обмежувати участь у торгах іноземних виробників. Очікувана вартість закупівлі у сумі 2 046 649 104 грн з ПДВ була встановлена на підставі висновків Торгово-промислової палати України. 

2 жовтня наказом міністра енергетики та вугільної промисловості України Володимира Демчишина на посаду т.в.о. директора «ДП «НЕК «Укренерго» було призначено Всеволода Ковальчука. 

8 жовтня 2015 року на прес-конференції Ковальчук заявив, що кінцева вартість трансформаторів не повинна перевищувати 1,5 млрд грн, а підприємство навіть планує закупити їх за ще нижчою ціною. «Заявлена вартість - 2 млрд грн - значно завищена, та у разі перевищення суми в 1,5 млрд компанія готова відмінити закупівлю», - зазначив він.

У максимально стислі терміни - до 22 жовтня - в документацію конкурсних торгів були внесені зміни. Предмет закупівлі розбито на 3 лоти, кваліфікаційні вимоги покращено для участі іноземних виробників. До участі у торгах запрошено відомих світових виробників (Siemens, ABB, Alstom, Hyndai, Daewoo та ін.). Зазначені заходи були спрямовані на створення умов для забезпечення конкуренції.

4 грудня у присутності представників ЗМІ, експертів та громадських активістів відбулося публічне розкриття кваліфікаційних пропозицій п'яти компаній-учасниць торгів.

До кінця року було заплановано отримати цінові пропозиції та визначити переможців із подальшим укладанням договорів.

Проте через скаргу одного з учасників Антимонопольний комітет України призупинив проведення процедури закупівлі. Термін подання цінових пропозицій був подовжений до 8 лютого 2016 року.

Протягом зазначеного періоду курс національної валюти демонстрував значну нестабільність з негативною динамікою, через що один з учасників відмовився від продовження участі у торгах. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-