Китайські банки почали виводити гроші з РФ

Китайські банки почали виводити гроші з РФ

Укрінформ
За даними Центробанку Росії, у грудні 2015 року "дочки" провідних кредитних організацій Китаю - "Бенк оф Чайна", "Чайна Констракшн Банк" і "Чайнасільгоспбанк" - почали виводити активи з РФ.

Про це пишуть "Известия".

"Найбільший відтік спостерігався в "Бенк оф Чайна", що спеціалізується на експортно-імпортних відносинах між РФ і Китаєм (на 100% належить одному з найбільших банків Китаю Bank of China; контролюється урядом Китаю). За грудень активи "Бенк оф Чайна" скоротилися на 31% з 55,9 млрд до 38,6 млрд рублів, за листопад-грудень - на 45,3%. У результаті банк перемістився з 89-го на 124-те місце в рейтингу банків, що працюють у РФ", - відзначає видання.

Активи "Чайна Констракшн Банку" ("дочка" державного China Construction Bank) за грудень скоротилися на 17,3% - до 20,3 млрд рублів. Головний бенефіціар банку (178-ме місце за активами) - міністерство фінансів КНР (57,14%).

У "Чайнасільгоспбанку" ("дочки" Agricultural Bank of China) активи скоротилися на 1,7% - до 4,1 млрд рублів. Банк втратив п'ять позицій і перемістився на 398-ме місце за активами у рейтингу банків РФ.

Активи виросли тільки в "АйСіБіСі-банку" (на 100% належить китайському держбанку Industrial and Commercial Bank of China): на 3,9%, до 70,6 млрд рублів. Банк зараз на 90-му місці за активами; за місяць він все одно втратив п'ять позицій.

"Ми не реагуємо на конфлікт Росії з Туреччиною,

- заявив виданню представник "Бенк оф Чайна". - Зниження активів банку в грудні 2015 року пов'язано з тим, що російські юридичні особи забирали кошти з рахунків, відкритих у банку. Це їхнє право, ми виконували їхні розпорядження".

В інших банках на запит не відповіли.

Директор методичного департаменту Національного рейтингового агентства Максим Васін наголосив, що скорочення активів "дочок" китайських банків у РФ є помітним. "На тлі зниження вартості нафти і зростання курсу валюти до рубля в грудні китайські банки, очевидно, переоцінили перспективи російської економіки в гіршу сторону і стали скорочувати ризики на російські активи", - припускає він.

На думку експерта, додатковим фактором стало й погіршення ситуації на фондових ринках Китаю, що продовжилося у січні 2016 року, - в цих умовах банки Китаю могли прийняти рішення про згортання експансії за кордоном, особливо в країнах з нестабільними валютами.

Начальник аналітичного управління банку "БКФ" Максим Осадчий каже, що "розворот на Схід" закінчився.

"Російські підприємства і банки не зуміли замінити західні кредити в Китаї і в інших східних країнах. Китайські банки та банки інших східних країн не кинулися стрімголов до Росії. А ті китайські банки, що вже діють у Росії, переважно стагнують. Тим більше, що в Китаю своїх турбот повний рот - економіка Піднебесної охолоджується, зростання ВВП сповільнюється", - зазначає Осадчий.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-