Рахунок на $2,55 мільярда: Газпром знову вимагає від України

Рахунок на $2,55 мільярда: Газпром знову вимагає від України "бери або плати"

Укрінформ
"Газпром" у вівторок, 19 січня, направив "Нафтогазу" рахунок на оплату газу, невибраного українською компанією у III кварталі 2015 року за умовою "бери-або-плати".

Про це йдеться у повідомленні російського монополіста.

"Згідно з чинним між "Газпромом" і "Нафтогазом України" контрактом купівлі-продажу газу, покупець зобов'язаний щорічно сплачувати мінімальну річну кількість (МГК) газу. Виходячи з умов контракту, МГК в 3 кварталі 2015 року становило 10,485 млрд куб. м газу. Враховуючи це, а також обсяг газу, поставлений "Газпромом" в Україну у 3 кварталі 2015 року, "Нафтогазу України" виставлений рахунок на суму 2,549 млрд дол. "Газпром" очікує оплати рахунка протягом 10 днів", - наголошується у повідомленні.

При цьому глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив: "Україна в 2015 році фактично відмовилася від закупівель російського газу у третьому кварталі, таким чином, жодних домовленостей про незастосування правила "бери-або-плати" в цьому періоді не було".

Раніше "Газпром" обіцяв до 31 березня 2016 року не вимагати від "Нафтогазу" дотримання правила "бери або плати", що зобов'язує сплачувати прописаний в контракті обсяг газу незалежно від обсягу реальних закупівель. Відповідний лист за підписом Міллера у вересні було направлено у "Нафтогаз".

"Газпром" підтвердив, що не буде застосовувати умову "бери або плати" контракту купівлі-продажу газу від 19 січня 2009 року щодо постачання російського газу в Україну у період з 1 жовтня 2015 року по 31 березня 2016 року".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-