Литва хоче через три роки поставляти газ в Україну в обхід Білорусі

Литва хоче через три роки поставляти газ в Україну в обхід Білорусі

Укрінформ
Литва планує через три роки побудувати з'єднання литовських і польських газових мереж і поставляти газ в Україну в обхід Білорусі.

Про це в інтерв'ю "Главкому" заявив посол Литви в Україні Марюс Януконіс.

"Ситуація з енергетикою в світі дуже сильно змінюється. У свій час Литва була першою країною, побудувала на Балтійському морі термінал для прийняття танкерів зі скрапленим газом. Тобто, постачати цей газ у вашу країну можливості існують. В той же час є технічні складнощі, пов'язані з транзитом і доставкою. Ми зараз з Польщею розвиваємо проект по з'єднанню литовських і польських газових мереж. Досі у нас такого з'єднання не було. Ми плануємо, що, приблизно через три роки таке з'єднання може бути побудовано. Тоді з'являться абсолютно реальні перспективи доставки газу завдяки нашому терміналу через Польщу в Україну", - сказав посол.

Він нагадав, що нещодавно Польща відкрила свій термінал на Балтійському узбережжі слідом за Литвою. "Це набагато більш потужний термінал. Я веду до того, що відкриваються все нові і нові шляхи транспортування газу", - зазначив Януконіс.

"Ваша країна вже багато зробила для диверсифікації постачань газу, щоб не залежати тільки від поставок газу з Росії. І можливості, про яких я кажу, будуть додатковими на цьому шляху", - додав він.

Нагадаємо, в минулому місяці Білорусь відмовила у транзиті газу з Литви в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-