Коболєв розказав, як

Коболєв розказав, як "витрушували" газовий борг з Фірташа

Укрінформ
НАК "Нафтогаз України" та ДК "Газ України" працювали над поверненням майже 3 млрд грн від компанії Ostсhem протягом року. Зокрема, вдалося переглянути судові рішення, винесені щодо цих боргів.

Про це в інтерв'ю "5 каналу" заявив голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Це відбулося не раптово. Це результат року роботи великої команди людей. Тут активно працювала наша дочірня компанія "Газ України". Юристи як "Газу України", так і "Нафтогазу" працювали в судах. Коли ми прийшли до "Нафтогазу", більшість судових рішень по цих боргах попередній менеджмент програв", - розповів Коболєв.

За його словами, борги Фірташа були прострочені на термін 5-10 років, на них нараховувалися штрафи і пені.

"Ситуація була дуже складною і дуже запущеною. Відразу сказу, що аргумент про те, що компанії були придбані після накопичення боргу немає нічого спільного зі стандартними комерційними умовами ведення бізнесу. Більше того, пан Фірташ, купуючи ці компанії, врахував у їх ціні наявність цього боргу", - зазначив голова "Нафтогазу".

Коболєв нагадав, що "Нафтогаз" минулого року зумів домогтися перегляду судових рішень по зазначеному питанню.

"Ми змогли переконати МВС допомогти нам - і вони дійсно дуже допомогли, наклавши арешт на той газ, який залишався у підземці. І саме через необхідність використання цього газу компанія Ostсhem погодилася на проведення розрахунків", - сказав голова "Нафтогазу".

Він підкреслив, що для Ostсhem було вигідніше розрахуватися раніше, тому прискорене повернення боргу було їхньою власною ініціативою.

"Борги, штрафи, пені у розмірі 100% були погашені по Черкасиазоту та Рівнеазоту. Мирові угоди, укладені в судах, передбачають, що підприємства, які розташовані у зоні проведення бойових дій, зможуть розрахуватися лише по їх завершенню", - додав Коболєв.

Нагадаємо, у грудні 2015 року НАК "Нафтогаз України" отримав 3 мільярди гривень заборгованості від компанії "Ostchem Holding AG" олігарха Дмитра Фірташа.

16 вересня "Нафтогаз" та "Газ України" з одного боку та група компаній Ostchem - з іншого, підписали мирові угоди, затверджені судовими рішеннями, щодо графіку погашення заборгованості та умов відновлення газопостачання підприємствам групи Ostchem.

Як відомо, наприкінці квітня 2015 року газ цих підприємств був заарештований за рішенням суду у зв'язку з наявністю у них боргу за газ, поставлений ДК "Газ України" і "Нафтогазом" з 2009 р. Загальна сума боргу, за яким вже було прийнято рішення суду або триває судовий розгляд, становить близько 2,39 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-