Яценюк розповів про прибутки сотні найбільших держкомпаній

Яценюк розповів про прибутки сотні найбільших держкомпаній

Укрінформ
Мінекономрозвитку провело аналіз прибутковості та збитковості ста найбільших державних підприємств за 9 місяців цього року.

Про це повідомляє Урядовий портал.

«Якщо в 2014 році чистий фінансовий результат без «Нафтогазу» і «Укрзалізниці» був мінус 12 мільярдів гривень, то за 9 місяців поточного року чистий фінансовий результат - плюс 2 мільярди гривень», - повідомив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на засіданні Нацради реформ у понеділок.

Він підкреслив, що одна з компаній, «які вийшли з найбільшої діри», - це НАК «Нафтогаз України». Минулого року негативний фінансовий результат цієї компанії становив 88,4 млрд гривень. За 9 місяців цього року позитивний результат становить 233,6 млн грн.

Щодо результатів діяльності НАЕК «Енергоатом», Яценюк нагадав, що минулого року її фінансові збитки становили 6,4 мільярда гривень, в той час як за 9 місяців цього року прибутки «Енергоатому» становлять 1,3 мільярда гривень.

Прем`єр-міністр також повідомив, що майже вчетверо скоротилися збитки «Укрзалізниці».

«Якщо в минулому році було 15 млрд збитків, то за 9 місяців цього року йде скорочення в майже в чотири рази -  збитки становлять 5 млрд».

Мінінфраструктури України повідомляє, що на кінець року «Укрзалізниця» «має вийти на нульовий баланс».

Суттєво збільшилися прибутки і  Адміністрації морських торговельних портів. Минулого року були 1,5 млрд грн,цього року 3,5 млрд грн..

Глава Уряду повідомив, що Одеський припортовий завод вперше за чотири роки отримав прибуток: «2013 рік – 1 мільярд 143 мільйони збитків. 2014 рік – 270 мільйонів збитків. За 9 місяців поточного року – 205 мільйонів гривень (прибутку)».

Прибутки «Турбоатома» за 9 місяців цього року становили 1,2 мільярда гривень на противагу 637 млн грн у минулому році; торговельного порту «Южний» - 795 млн грн проти 380 млн грн  за минулий рік; міжнародний аеропорт «Бориспіль» минулого року отримав збитки на 126 мільйонів гривень, в той час як за 9 місяців цього року отримав прибуток розміром  467 мільйонів гривень.

Арсеній Яценюк підкреслив, що найбільша проблема пов’язана з фінансовим сектором.

«Прибутковість показала «Укрінтеренерго» і серйозну збитковість показала компанія «Укренерго». Також збитковими компаніями є вугільні компанії» - сказав він.

«Наша позиція полягає в наступному. Ухвалення законодавства про приватизацію, продовження системи щодо обрання незалежних директорів і зміна відповідного законодавства, розповсюдження проекту по НАК «Нафтогаз України» щодо незалежних директорів на інші державні компанії», - сказав Прем`єр.

Глава Уряду також наголосив на необхідності створення державних холдингів і виведення з-під сфери управління міністрів об'єкти державної власності, обов’язкового аудиту міжнародних фірм всієї звітності найбільших українських компаній.

Крім того, Арсеній Яценюк підкреслив, що необхідно прийняти рішення про ліквідацію 1600 суб'єктів підприємницької діяльності державної форми власності, які є нефункціонуючими.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-