Аслунд: МВФ змінив правила на користь України

Аслунд: МВФ змінив правила на користь України

Укрінформ
Рішення Ради директорів МВФ змінити політику кредитування для країн, що мають суверенну заборгованість, грає на користь Україні, яка досі не розв'язала проблему з "кредитом Януковича".

Таку думку висловив у коментарі на сайті "Атлантичної ради" відомий міжнародний експерт у галузі економіки Андерс Аслунд.

"Політика МВФ не кредитувати в заборгованість не прописана в статуті Фонду, це визначається в статтях угоди. Це просто політика, яку Виконавча рада МВФ може змінити простою більшістю. Захід має таку більшість у раді директорів, і питання лише в тому, наскільки великою буде ця більшість", - прокоментував Аслунд рішення керівництва Фонду.

Тим не менше, продовжив він, "після проведеного голосування МВФ зможе давати гроші Україні, незалежно від того, що Україна робитиме з російським кредитом, термін по якому спливає 20 грудня".

Цей кредит, що за своєю природою явно переслідував мету "політичного виживання президента Віктора Януковича", деякі спостерігачі визнали одіозним і наголошували на тому, що не потрібно повертати його, нагадав експерт.

"Крім того, природа кредиту була неясною, оскільки він був виданий у вигляді єврооблігацій, які можуть бути продані, і, таким чином, є приватним за формою, а не офіційним", - зауважив автор. У цьому зв'язку він ще раз повторив свою тезу, що Україна не має причин повертати "борг Януковича", тим більше, що це може спровокувати валютну кризу.

Водночас експерт застеріг: зміна політики МВФ не означає, що Україна одразу отримає додаткове фінансування Фонду. "Місія МВФ в Україні у вересні та листопаді повернулася до Вашингтона без результату. Український парламент повинен затвердити відповідальну податкову і бюджетну політику на 2016 рік", - підкреслив він.

Якщо цього не зробити і дозволити проштовхнути популістські ініціативи, це може спричинити величезний дефіцит бюджету – за оцінками МВФ він може сягнути 9-10% ВВП.

"Віце-президент США Джо Байден розповів у Києві про "життєву необхідність" для України слідувати своїм зобов'язанням перед МВФ, і це гарна порада", - підсумував Аслунд.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-