На Донеччині запустять 7 ЦНАПів, два побудує італійський архітектор

На Донеччині запустять 7 ЦНАПів, два побудує італійський архітектор

Укрінформ
У Донецькій області 1-1,5 року планується створити 7 Центрів надання адміністративних послуг. Імплементація ЦНАП у Маріуполі вже завершується, ведуться підготовчі роботи ще в 6 ключових містах, у безпосередній близькості від яких починається демілітаризована територія -  Краматорськ, Слов’янськ, Бахмут, Костянтинівка, Дружківка, Лиман.

Про це повідомив голова Донецької ОДА Павло Жебрівський у понеділок у Краматорську під час прес-брифінгу на тему "Як відбувається організація ЦНАПів на Донеччині", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"В цьому році ми плануємо запустити ЦНАПи у 7 містах: Краматорськ, Слов’янськ, Маріуполь, Бахмут, Костянтинівка, Дружківка, Лиман. Хоча, скоріш за все, сім не вдасться, адже потрібно збудувати нові – у Краматорську і Бахмуті. А це займе трохи більше часу. Думаю, за 1-1,5 року ми завершимо ці ЦНАПи", - сказав він.

Будівництво ЦНАПів у Краматорську та Бахмуті відбуватиметься за проектом італійського архітектора. Орієнтовна вартість – близько 36 млн грн. Можливе зменшення суми, адже проекти реалізовуватимуться через систему ProZorro, додав один з провайдерів закону про ЦНАП нардеп Максим Єфімов.

У більшості ж  міст будуть використовуватися відремонтовані приміщення, переобладнані під Центри надання адмінпослуг. За словами Жебрівського, фінансування будівництва ЦНАПів відбувається з обласного та місцевих бюджетів. Міжнародна організація USAID забезпечить Центри матеріально-технічним устаткуванням. Проектуванням, координацією роботи з донорами та інформаційним супроводом займається громадська організація Global Office.

Очільник області зауважив, що наразі в Донецькій області вже є 27 Центрів надання адміністративних послуг, однак вони існують в "усіченому форматі" та не мають того комплексу послуг, які надаватимуть сучасні ЦНАПи. Він також запевнив, що нові Центри появляться у кожній з 39-42 об’єднаних територіальних громад Донецької області, які мають постати у наступному році.

Проект, ініційований Донецькою ОДА, покликаним за допомогою мережі ЦНАПів створити в області зручні та доступні умови для отримання жителями необхідних документів і довідок за принципами "єдиного офісу" і "відкритого простору". На зміну традиційній "коридорно-кабінетній" моделі в Центрах з’являться електронні черги. Сучасні фронт-офіси надаватимуть 150 державних послуг: адміністративні, дозвільні, послуги Міністерства юстиції та МВС. У приміщеннях ЦНАПів працюватимуть відділення банків, дитячі ігрові платформи, кімнати матері та дитини, а також в них передбачено зелену зону.

У ЦНАПИ також буде оголошено окремий набір працівників, які отримуватимуть вище заробітне плату, ніж їх колеги зараз.

Як наголосив народний депутат та засновник ГО Global Office Мустафа Найєм, "сіра зона" регіону повинна стати територією контрасту ставлення держави до населення у порівнянні з тим, в яких умовах проживають громадяни України по той бік лінії розмежування.

Він також повідомив, що сервіс надаватиметься протягом 3-5 днів незалежно від складності запитів. Саме опрацювання запиту відбуватиметься у середньому 17 хв. "Більше 17 хв на одну послугу ми не виділяємо. Є окремі послуги, які займають 24 хв. А найпростіша послуга надаватиметься за 3-5 хв, якщо людина приходить з усім пакетом документів", - зазначив Найєм.

Вартість послуг у ЦНАПах поки залишиться на тому ж рівні, як і була до цього часу.

Міністерства юстиції та економіки вже передали повноваження з обслуговування громадян ЦНАПам, на цьому тижні очікується домовленість з Державною міграційною службою, яка готова передати частину своїх послуг у Центрі в Маріуполі та в інші міста. "А це означає, що усі паспортні послуги, реєстрація, перереєстрація, це також можна зробити в ЦНАП", - додав нардеп.

Він також повідомив, що наразі у Верховній Раді знаходиться законопроект, який передбачає, що у подальшому фінансування ЦНАПів відбуватиметься за рахунок надходжень, які вони заробляють (в Центрах має залишатися близько 30% зароблених від надання послуг коштів).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-