Приватні компанії мають повернути вугільні поля держшахтам - Жебрівський

Приватні компанії мають повернути вугільні поля держшахтам - Жебрівський

Укрінформ
Приватні компанії за часі правління Януковича отримали права на користування запасами вугілля на щонайменше 4 державних шахтах Донецької області.

Про це заявив журналістам у вівторок голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський, відкриваючи нову лаву на шахті "1/3 Новогродівська" державного підприємства "Селидіввугілля", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Проблема у шахти "Росія", "1/3 Новогородівська", "Південнодонбаська №3" і у Красноармійську проблема по "Центральній" є", - заявив Жебрівський, коментуючи питання, на яких шахтах існує проблема з передачею шахтних полів з державних шахт у приватні компанії.

Відповідаючи на питання, чи належать ці приватні компанії "структурам Януковича", губернатор зазначив: "Прямо бенефеціаром не записаний Янукович, але частина цих компаній опосередковано за нашою інформацією, оперативною, скажімо так... Доказати це не можна тому, що бенефеціаром Януковича немає".

Стосовно ситуації на шахті "1/3 Новогородівська", розроблення єдиної лави на якій може завершитися вже у грудні 2016 року, Жебрівський наголосив, що передані поля мають бути повернені. За його словами, за часів Януковича "передали шахтні поля в аналогічну з назвою компанію, тільки ТОВ "1/3 Новогродівська 1-3" і тому на сьогоднішній день державна шахта не може розвиватися".

"Сьогодні дав завдання розробляти і готувати, незважаючи ні на що, 18 лаву для цієї шахти. Розмовляв з міністром, думаю, ми рішення приймемо. Або ТОВ "1/3 Новогродівська" добровільно передасть шахтні поля в державну власність, в розпорядження "Шахти "1/3 Новогродівська", або насправді будуть кримінальні провадження", - заявив він.

Жебрівський висловив переконання, що шахтні поля будуть повернені у державну власність "максимум протягом наступних 4 місяців".

Як повідомляло агентство, раніше народний депутат України Тетяна Чорновол заявила, що наразі склалася ситуація, коли низка державних шахт стали фактично приватизованими при збереженні держфінансування на утримання цих шахт (зарплати працівникам, технічне забезпечення шахти, затрати на електроенергію). Зокрема, вона навела приклад по ДП "Селідвугілля", де з найбільш економічно привабливих "Шахта "1/3 Новогродівська" та "Шахта "Росія" право користування запасами вугілля передано спеціально створеним ТОВ "Шахта 1/3 Новогродівська" та ТОВ "Шахта "Росія".

За даними народного депутата, зазначені ТОВ входять до складу створеного в кінці 2011 року ТОВ "Топливно-енергетичний капітал", засновником якого є Олександр Січинава. Останній до цього був головою спостережної ради Всеукраїнського банку розвитку, яким особисто володіє Олександр Янукович.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-