Жебрівський хоче об'єднати шахти Донеччини в єдину компанію

Жебрівський хоче об'єднати шахти Донеччини в єдину компанію

Укрінформ
На зустрічі з активом профспілки працівників вугільної промисловості губернатор Донеччини Павло Жебрівський оголосив створення робочої групи з об'єднання всіх шахт області в єдину вугільну компанію.

Про це повідомляє прес-служба Донецької обласної військово-цивільної адміністрації

"Сьогодні проблема в тому, що чимало об'єктів вугільної промисловості на Донбасі монополізовані. Центрально-збагачувальні фабрики, вугільні поля повіддавали приватним структурам, а державним підприємствам залишили самі збитки. Фактично дуже багато грошей розкрадається. Тому Донецька ОДА ставить перед собою амбітне завдання", - заявив очільник області.

За словами Жебрівського, йдеться про повернення вугільних полів і ЦЗФ у розпорядження шахт і державну власність, а також їх входження до структури нової компанії.

Планується, що від кожної шахти до складу робочої групи увійде один представник. "Ми знайдемо комплексне рішення, щоб владнати ймовірні протиріччя. Єдина донецька вугільна компанія повинна отримати можливість сама реалізовувати продукцію і розпоряджатися коштами", - зазначив Жебрівський.

Губернатор наголосив, що державна підтримка вугільної промисловості не може тривати до безкінечності, рано чи пізно дотації зупиняться.

"Ми багато говоримо про децентралізацію, передачу прав і повноважень на місця. І створення робочої групи, яка прорахує всі варіанти подальшої роботи шахт, - це теж готовність до відповідальності. Якщо у нас є підприємства, які ніколи не вийдуть на прибуткову діяльність, значить потрібно їх розформовувати. Але попередньо створивши нові робочі місця, запропонувавши людям альтернативу", - підкреслив Жебрівський.

Губернатор наголосив, що процес створення єдиної вугільної компанії тривалий. Завдання обласної влади і робочої групи - напрацювати пропозиції, узгодити їх з профспілками і лише тоді виходити з комплексним рішенням на профільні міністерства, до Уряду та Президента.

"Я чітко усвідомлюю, що поки працюють державні вугільні підприємства - це стабілізуючий фактор на енергетичному ринку України. Якщо відбудеться корпоратизація, то в одні руки ніхто шахти не віддаватиме. Цього не буде", - запевнив Жебрівський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-