У Краматорську фінішував перший східноукраїнський літературно-мистецький проект “Кальміюс”.

У Краматорську фінішував перший східноукраїнський літературно-мистецький проект “Кальміюс”.

Укрінформ
У Краматорську 11-12 листопада відбулося урочисте завершення першого східноукраїнського літературно-мистецького проекту “Кальміюс”, у рамках якого в 5 східних областях проходив молодіжний літературний конкурс.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, протягом двох днів місто гостинно прийняло близько 120 митців з усієї України.

"До участі в конкурсі надійшло більше двох тисяч робіт українською, а кількість гостей дводенного літературного свята, їхня потужна підтримка й щире бажання читати й творити рідною мовою не лишили ніяких сумнівів у тому, що Схід України багатий патріотичними талантами", - зазначив співзасновник проекту Максим Потапчук.

Насичена програма фіналу стала справжнім літературно-мистецьким святом: творчі читання, подарунки від видавництв, зустрічі з письменниками, книжкові ярмарки, майстер-класи для дітей.

Завітав до Краматорська і Перший український театр для дітей та юнацтва, який представив три вистави українською мовою з використанням народних пісень Донеччини. Урочисте нагородження відбулося за участі ведучих Анжеліки Рудницької та Дмитра Званича, а на завершення  відбувся патріотичний концерт сестер Тельнюк у супроводі Луганської обласної філармонії.

Сам конкурс було засновано влітку 2016-го, наразі планується його щорічне проведення. В змаганні взяли участь молоді літератори з Донецької, Луганської, Дніпропетровської, Харківської та Запорізької областей, а також внутрішньо переміщені особи. Надходили роботи й з тимчасово окупованих територій Сходу України. За даними оргкомітету, на конкурс надійшло близько 2 тисяч робіт, а до участі у фіналі було обрано 227.

За словами М.Потапчука, представники видавництв, що взяли участь в оцінюванні робіт, вже виявили бажання підписати контракти з переможцями конкурсу. Також планується видання однойменного альманаху з роботами переможців за підтримки благодійного фонду “Карітас Краматорськ”.

"Кальміюс" став дечим більшим за просто регіональне літературне змагання. Він зіграв роль своєрідного "лакмусового папірця", пілотного дослідження, результати якого продемонстрували, що молодь Сходу готова творити рідною мовою та майстерно володіє українським словом. Проект, по суті, є потужним та дієвим інструментом деокупації Донеччини та Луганщини", - наголосив М.Потапчук.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-