Червоний Хрест нарахував на Донеччині 2727 зниклих безвісти з початку АТО

Червоний Хрест нарахував на Донеччині 2727 зниклих безвісти з початку АТО

Укрінформ
З початку проведення антитерористичної операції на території Донецької області безвісти зникло 2727 людей, доля 1053 з них на сьогодні невідома. Залишаються невпізнаними більше 270 тіл.

Такі дані були озвучені  під час семінару з питань пошуку зниклих в зоні бойових дій, який є спільною ініціативою поліції Донецької області та Міжнародного Комітету Червоного Хреста, це повідомляє Відділ комунікації поліції Донецької області.

"Так, у великій кількості залишається невідомою доля військовослужбовців, які зникли під час бойових дій, та невпізнаних тіл. За даними МКЧХ, 95% зниклих людей становлять чоловіки, половина - військовослужбовці", - підкреслив заступник голови відділу захисту МКЧХ з питань зниклих безвісти Фаб'ян Бурдьє.

Очільник поліції Донеччини В'ячеслав Аброськін  виділив основні причини, які сьогодні значно уповільнюють процес пошуку зниклих.

"У нас немає можливості проводити розшукові заходи на тому боці, тому ми не можемо отримати додаткову інформацію, яка надасть нам можливість встановити місцезнаходження тієї чи іншої людини. Друга причина - ми маємо певну кількість невстановлених трупів і встановити не можемо, тому що також не можемо брати зразки у близьких родичів зниклих безвісти. Інша причина, яка не дозволяє нам працювати швидко, - відсутність свого криміналістичного центру. Ми користуємося послугами дослідницьких установ Запорізької, Харківської областей, до цього - Київської. Ці центри не справляються з такою кількістю зниклих. І це впливає на нашу роботу", - наголосив керівник поліції Донеччини.

При цьому він подякував голові маріупольського офісу МКЧХ Рафаелю Тено за те, що організація дуже серйозно ставиться до пошуку зниклих, ідентифікації загиблих та проблем, які є сьогодні у цьому напрямку. У свою чергу, Тено відзначив, що нині у базі МКЧХ залишаються відкритими близько 500 справ щодо зниклих безвісти.

"Сім'ї живуть у невіданні, мають не тільки психологічні проблеми, але й фінансові, юридичні, адміністративно-правові", - наголосив Тено.

Тому саме подальше співробітництво поліції Донецької області та МКЧХ може прискорити процес пошуку зниклих безвісти, визначення їхньої долі, і відповідно, дозволить загиблим бути похованими гідно, а їхнім рідним, які знаходяться у безперервному стані між стражданнями та надією, - знати, що сталося з їхніми близькими.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-