В ОБСЄ вважають можливим виконати угоду про розведення сил на Донбасі

В ОБСЄ вважають можливим виконати угоду про розведення сил на Донбасі

Укрінформ
Незважаючи на численні факти порушення вимог Рамкової угоди щодо розведення живої сили і військової техніки на Донбасі, вона ще може бути виконана, якщо всі сторони усунуть технічні проблеми та діятимуть узгоджено.

Про це на брифінгу заявив перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Александр Хуг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ця угода ще може мати ефект. Є політична воля, є наявні ресурси, і ми готові та спроможні виконувати свою роботу. Я закликаю сторони усунути будь-які технічні проблеми, що можуть завадити цьому процесу,  закликаю їх до взаємодії з СЦКК і до дотримання узгоджених строків», - сказав він.

Хуг нагадав, що Рамкова угода передбачає 13-денний термін з моменту її підписання на виконання вимог щодо розведення живої сили і техніки на перших трьох ділянках.

За його словами, незважаючи на факти невиконання зобов'язань, зафіксовані минулого тижня, представники місії ОБСЄ також спостерігали деякі ознаки того, що «сторони усвідомлюють необхідність діяти».

«Представники так званої ЛНР, наприклад, прибрали деякі бетонні загородження у районі Золотого, Первомайська, у цьому ж районі ми також спостерігали деякі роботи з розмінування, які проводилися групою Збройних Сил України», - розповів Хуг.

Він також висловив переконання, що є «явна готовність на найвищому рівні зробити так, щоб ця угода мала відчутні результати», але зауважив, що тепер ця готовність має бути продемонстрована практичними діями.

Представник ОБСЄ підкреслив, що мають бути чіткі накази та комунікація на всіх рівнях, а Спільний центр з контролю та координації повинен стати рушійною силою цього процесу й «застосовувати більш практичний підхід до координування робіт з розмінування і до сприяння в наданні гарантій безпеки СММ».

«Дуже багато поставлено на карту. Якщо сторони координуватимуть роботу і забезпечення безпечного доступу СММ ОБСЄ, ми зможемо провести верифікацію розведення, і за допомогою верифікації буде можливість розбудови довіри, а лише з довірою сторони можуть почати цей тяжкий процес розведення сил і засобів, але не тільки на трьох ділянках, а, зрештою, по всій лінії зіткнення», - додав Хуг.

Як повідомляв Укрінформ, на переговорах Тристоронньої контактної групи  в Мінську 21 вересня  було підписано Рамкову угоду про розведення військ і озброєнь у трьох зонах на лінії розмежування на Донбасі - біля Станиці Луганської, Золотого і Петрівського. Угода передбачає 13-денний термін виконання, із яких перші 7 мають бути днями режиму повної тиші.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-