У Бородянці встановили скульптуру «Дівчинка під сонцем» до річниці деокупації Київщини

У Бородянці встановили скульптуру «Дівчинка під сонцем» до річниці деокупації Київщини

Фото
Укрінформ
На головній площі селища Бородянка, що на Київщині, у неділю відкрили скульптуру «Дівчинка під сонцем», яка уособлює перемогу життя над руйнуваннями.

На заході були присутні заступник голови Офісу Президента України Олексій Кулеба, посол США Бріджит Брінк, т.в.о. голови Київської ОВА Дмитро Назаренко, скульптор Євген Примаченко, засновник та креативний директор агенції Віктор Шкурба, в.о. Бородянського селищного голови Георгій Єрко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Скульптура «Дівчинка під сонцем» — це дитячий силует, що злітає до неба під сонячними променями на фоні зруйнованих російською авіабомбою багатоповерхівок. Натхненням стало документальне фото, зроблене рік тому у Бородянці: маленька дівчинка гойдається, а позаду неї — обгорілий будинок, де ще до вторгнення жило близько 150 людей. Після влучення в будинок авіаційної бомби, яку скинув російський літак, 24 з них загинули.

У Бородянці до річниця визволення встановили скульптуру «Дівчинка під сонцем» / Фото: Руслан Канюка, Укрінформ

Образ дівчинки переосмислив скульптор Євген Примаченко разом з креативною агенцією. Замість гойдалки — сонячні промені, що, перехрещуючись, формують захисний купол над дівчинкою. Розташовані арками, вони символізують опір семи районів Київщини та самої столиці. Скульптуру встановлять у тому ж сквері, де було зроблене фото з дівчинкою.

«Скульптура відображає потужний контраст життя та руйнування, що супроводжують українців усю війну — і перемогу життя у цьому контрасті. Понад рік війни, страшенно важка зима під обстрілами, подекуди без тепла і світла показали: українці не лише гідно дають відсіч ворогу на фронті, кожен і кожна чинять опір, стійко зносячи будь-які випробування. Ця дівчинка — не лише про Київщину, вона про усю Україну», — наголосив Кулеба.

Робота над скульптурою тривала близько місяця. Вона зроблена переважно зі сталі, також є жовті вставки з пластику.

«У скульптурі ми хотіли підкреслити, що майбутнє є, і ми рухаємось до нього, рухаємось до життя. Перемагаємо життям смерть. Я сподіваюсь, що ця скульптура покладе початок відновленню міста та відновленню країни в цілому», - сказав автор скульптури.

«Вперше я побувала у Бородянці 5 червня 2022 року. Тоді ж побачила, які руйнування вчинила росія. Стоячи сьогодні тут, з вами, я віддаю честь українській беззаперечній рішучості та силі відновлювати свою громаду. Незалежна Україна надихає світ мужністю, рішучістю та непохитною вірою в суверенне і демократичне майбутнє. Це те, що я бачила знову і знову відтоді, як приїхала до Києва, — невпинне прагнення чинити опір і жити вільно. Американський народ гордий, що підтримує українців у своєму захисті та відновленні», — зазначила посол США.

Скульптуру встановлено в межах загальнонаціональної кампанії «Змагаймося за нове життя» агенцією ISD Group за сприяння Офісу Президента України у партнерстві з Бородянською селищною громадою, Київською військовою обласною адміністрацією за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Наразі Бородянська територіальна громада планує побудувати на місці зруйнованих нові багатоквартирні будинки. Також в межах загальної відбудови відбуватиметься реконструкція центральної площі імені Тараса Шевченка, зокрема, заплановано спорудження окремої музейної експозиції робіт Бенксі, реставрацію монумента Великого Кобзаря та інші роботи.

Бородянка: рік після визволення / Фото: Руслан Канюка, Укрінформ

Читайте також: Визволення Гостомеля: як рік тому ЗСУ знищили елітний російський десант

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці березня 2022 року українські захисники звільнили Київську область від російських загарбників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-